KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Feiring på Bonaire

Dans og musikk har en spesiell plass i hjertet til folket på Bonaire. Det er mye mer å oppdage på Bonaire enn den legendariske undervannsverdenen og de store strendene, noe man raskt forstår under en av de mange festdagene på denne karibiske øya.

Med masse livlig musikk og fargerike prosesjoner under de nasjonale festdagene er det nesten umulig å stå stille. Befolkningen har opphav i flere kulturer, noe som både kan ses og høres i dansen og musikkstilene. Trommer fra Afrika, gyngende hoftebevegelser fra Latin-Amerika og høytidelige dansetrinn fra Europa – den enestående kulturelle blandingen gjør feiringene her helt unike.

Bonaires kystlinje
Bonaires kystlinje

Bonaire

Vogner og kostymer i mange farger

På Bonaire starter feiringene første nyttårsdag med Maskarada, en av de mest tradisjonsrike festivalene som feires på øya. Man ser en sterk spansk innflytelse i typisk spanske instrumenter som gitar og ukulele. Alle innbyggerne på øya toger i musikalsk prosesjon til guvernørens hus, der de skåler for det nye året – med et glass rom – sammen med guvernøren.

Den viktigste og mest kjente festen på Bonaire, er karnevalet. I februar samles ung og gammel for å gå og danse i prosesjonene. Partyfolket dresser seg opp i glitrende kostymer og fargerike hodeplagg med fjær, dekorerte vogner blir skjøvet gjennom gatene, og selvsagt er det mer enn nok av lystig musikk å høre. Du kan se hele opptoget fra gatebodene, der velfylte kjølebokser og ulmende griller bare venter på munner å mette.

“Partyfolket dresser seg opp i glitrende kostymer og fargerike hodeplagg med fjær”

En svingende høstfest

En mindre kjent feiring er Simadan, en typisk innhøstningsfest på Bonaire som finner sted om våren. Familier og venner gir seg i vei ut på landet som å høste inn mais og sorghum (en slags korn) sammen. Bøndene serverer mat og drikke, og alle danser. Erfarne dansere vil lett gjenkjenne dansebevegelser fra europeisk vals og polka, så vel som de svingende bevegelsene i latinamerikansk rumba og merengue, i de tradisjonelle Bari-folkedansene.

“Simadan er en typisk innhøstningsfest i Bonaire, med dans i massevis”