KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Central Park: New Yorks grønne hjerte

Midt på Manhattan ligger byens grønne hjerte: Central Park. Denne gigantiske parken har piknikområder, lekeplasser, dammer og idrettsbaner. Her, midt i den travle byen, er det New Yorkerne drar for å slappe av. På søndager er veiene i parken stengt, og skatere, syklister og joggere har stedet for seg selv.

Mellom 1821 og 1855 ble innbyggertallet i New York mangedoblet, og man fikk behov for en stor offentlig park. Det tok ytterligere 16 år før Central Park ble innviet i 1871, men i dag er den et av de fineste områdene i byen. Central Park er en populær attraksjon for så vel turister som fastboende i alle fire årstider.

Skating med New York i bakgrunnen

Pulserende Central Park

Parken er i omfattende bruk året rundt. Om sommeren arrangeres det mange konserter (Summerstage) og teaterforestilinger (Shakespeare in the Park) der. Filmfestivaler trekker også mange mennesker til de store utendørskinoene. Ta med et teppe og litt snacks, og kos deg en varm sommerkveld. Om vinteren tar tusenvis av New Yorkere på seg skøytene sine og prøver seg på en av de to skøytebanene i parken: Wollman Rink og Lasker Rink. Wollman Rink har blitt brukt i en rekke filmer. Det er ingen ting som er mer romantisk enn å gå på skøyter med utsikt mot New York Citys bysilhuett.

Spesielle steder i parken

Et av de best kjente og mest besøkte stedene i parken er Strawberry Fields, monumentet til minne om Beatles-musikeren John Lennon. En mosaikk med teksten til "Imagine" (en av Lennons største hiter) ligger rett overfor Dakota-bygningen på West 72nd street. Lennon hadde en leilighet der, og ble skutt ved inngangen til bygningen i 1980.
En bronsestatue av Alice i Eventyrland tiltrekker seg også mange (unge) besøkende. Den viser Alice og flere av karakterene i det velkjente eventyret, som Den hvite kaninen og Den gale hattemakeren. Statuen ble oppført i 1959 for at barn skulle få oppleve den bedårende historien av Lewis Carroll. I motsetning til andre monumenter får barna lov til å klatre rundt på denne skulpturen så mye de lyster. Vil du ha enda mer romantikk? Lei en gondol og padle rundt i innsjøen sammen med kjæresten din.

Bronsestatue av Alice i Eventyrland

Luftfoto av parken

Når du kommer inn i parken, er det vanskelig å ta inn over seg nøyaktig hvor stor den er. De som ikke bor på Plaza Hotel i enden av parken, kan besøke Top of the Rock for å få oversikt over parken. En rask heis bringer besøkende opp til utsiktsplattformen på taket av Rockefeller Center. Sørg for å dra dit om dagen. Om natten er parken et eneste svart hull omgitt av blinkende lys fra Manhattan.

Utsikt fra Rockefeller Center