Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Centro de Arte Reina Sofía

Det er et av verdens mest prestisjefylte kunstmuseer, men er langt mindre kjent enn Tate eller Louvre. Kanskje det er på grunn av det lange navnet eller fordi det ligger i nærheten av det mer berømte Prado, men det er definitivt ikke på grunn av samlingen. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía i Madrid huser verker av store navn i kunstverdenen, som Picasso, Miró og Dalí.

Det historiske Hospital de San Carlos fra 1776 fikk en omfattende ansiktsløftning i 1989 av den britiske arkitekten Ian Ritchie. Tre kneisende heissjakter av glass og stål ble oppført mot ytterveggen, og innvendig ble bygningen revet og renovert i en minimalistisk stil. Den franske arkitekten Jean Nouvel utvidet bygningen i 2005 for å gi enda mer plass til samlingen. Men uansett hvor imponerende bygningen er, er det kunsten som teller når det kommer til stykket.

Fra sykehus til kunsttempel: Reina Sofía
Fra sykehus til kunsttempel: Reina Sofía

Madrid

Joan Miró – Mann med pipe (1925)

Mirós marsmenneske

Mange av Miró-maleriene i Reina Sofía er fra hans senere år på 1970-tallet, da den katalanske mesteren dyrket en lystig abstrakt stil i primærfarger. "Hombre con pipa", derimot, er et av de tidligere arbeidene hans. Det er et surrealistisk, nesten hallusinogenisk portrett i duse nyanser med en stripe av rødt, og det fremstiller noe som ligner på en marsboer med tallerkenformede, gjennomborende øyne og en pipe som kan tolkes på alle mulige slags måter.

Dalís "Den store onanist"

Dette assosiasjonsskapende maleriet blir sjelden diskutert når man lærer om Dalís arbeider på skolen. Klippeformasjoner på Cap de Creus i Katalonia inspirerte kunstneren til å male et portrett av en naken kvinne med hodet lent mot det svulmende skrittet til en mann med blodige knær. Som med alle arbeider av Dalí, er det umulige mulig, og motivene hans er ofte forvrengt, på skeive eller opp-ned. Ingen ting er det det gir seg ut for å være, slik at betrakteren ofte blir trollbundet.

Salvador Dalí – Den store onanist (1929)
Folk flokker seg om Pablo Picassos Guernica (1937)

Picassos mareritt

Det ubestridte høydepunktet i samlingen er det eneste kunstverket som alltid henger på samme sted, nemlig i rom 206 i annen etasje. Det gigantiske Guernica av Picasso måler 3,5 ganger 7,8 meter, og fremstiller grusomhetene under bombingen av Guernica i 1937, da Hitler ødela denne baskiske byen under den spanske borgerkrigen, etter oppfordring fra Franco. Men ikke bruk for mye tid med å se på det, for selv om det er Picassos mest berømte verk, kommer du til å få mareritt av det.

+ Les mer

Se på kartet

Museo Nacional de Arte Reina Sofía, c/ Santa Isabel 52, Madrid,

www.museoreinasofia.es

Foto

  • Joan Miró – Mann med pipe (1925): © Successió Miró, c/o Pictoright Amsterdam 2014. Fundació Joan Miró de Barcelona and Fundació Pilar I Joan Miró a Mallorca. Wolfgang Jung, Flickr
  • Salvador Dalí – Den store onanist (1929): © El Gran Masturbador, 1929 © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, c/o Pictoright Amsterdam 2014. Jack Zalium, Flickr
  • Folk flokker seg om Pablo Picassos Guernica (1937): © Guernica, 1937 © Pablo Picasso’s, c/o Pictoright Amsterdam 2014. Pedro Belleza, Flickr