Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Århundrer med historie på ett sted

Hippodromen har en svært prominent plass i Istanbuls historie. I mange århundrer ble de svært populære hesteløpene arrangert her. Selv i dag omtaler tyrkerne dette som "Hesteplassen" (At Meydani), selv om den ikke lenger har noe som helst med hester å gjøre. I dag er plassen et populært møtested for lokalbefolkningen, og en destinasjon for turister.

Det ovale omrisset er fortsatt tydelig. Plassen var en populær hesteløpsarena, men har også vært åsted for voldelige episoder, med kamper både mellom folk av samme stand og mellom innbyggere og herskere. Dagens park (med gratis Wi-Fi) er fjernt fra de dager, skjønt historien finnes over alt. Det er flere unike skulpturer på plassen, og den har utsikt til Den blå moskeen og Hagia Sofia.

En detalj fra den egyptiske obelisken
En detalj fra den egyptiske obelisken

Istanbul

Keiser Wilhelm IIs fontene

En spasertur gjennom historien

Hippodromen er som en levende historiebok, med gjenstander fra ulike perioder. Slangesøylen, som dateres tilbake til rundt 500 f.Kr., fremstiller tre slanger som snor seg rundt hverandre. I nærheten står den enda eldre egyptiske obelisken fra 1500 f.Kr. Den romerske keiseren Konstantin fikk brakt den til Konstantinopel, som byen ble kalt da. Et langt nyere monument, ved enden av plassen, er fontenen den tyske keiseren Wilhelm II donerte da han besøkte byen i 1898.

Interiøret i Yerebatan-cisternen

Hippodromens skjulte skatt

For å oppdage alle hippodromens hemmeligheter må du gå dypt – bokstavelig talt. Under den store plassen ligger et digert vannreservoar, som fra år 532 og fremover sørget for friskt vann til keiser Justitians palass. Det er 52 trinn ned til Yerebatan-cisternen, et hvelvet rom med 336 ni meter høye marmorsøyler som dekker et område så stort som en fotballbane. Den unike konstruksjonen viser dyktigheten til byggmesterne under det bysantinske imperiet. Yerebatan Sarnici, som tyrkerne kaller den, kunne lagre 80 000 kubikkmeter vann.Etter det bysantinske imperiets fall ble reservoaret glemt i hundrevis av år, helt til en franskmann gjenoppdaget dette spesielle stedet i 1545. Han hadde lagt merke til at lokalbefolkningen senket en bøtte ned gjennom et hull i gulvet for å hente ferskvann, og at det av og til også var fisk i bøttene. Sug til deg historien ved å besøke dette spennende og vakkert opplyste området, og vandre langs de steinlagte stiene.