Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Ceviche, Perus nasjonalrett

Å spise ute er en fest i Lima. Lima er blitt utpekt til gourmethovedstaden i Sør-Amerika. Ingrediensene til noen av de spennende rettene kommer fra hele landet: fjellene, regnskogen i Amazonas og selvfølgelig fra kysten. Fersk fisk og andre sjøprodukter fra Stillehavet gir Limas kokker vakre ingredienser de kan omskape til nydelige retter, for eksempel ceviche.

Det er ingen overraskelse at fisk spiller hovedrollen i mange peruanske retter. De alternerende varme og kalde strømmene utenfor kysten vrimler av liv. Nasjonalretten er ceviche (eller "cebiche"), en rett med fersk rå fisk som "kokes" i sitronsaft. Man får det på hvert eneste gatehjørne. Hver region har sin egen måte å tilberede retten på, men Lima byr på de største variasjonene, servert enten i autentiske cevicheriaer eller i eksklusive restauranter.

Ceviche er en av Perus klassiske fiskeretter
Ceviche er en av Perus klassiske fiskeretter

Lima

Fersk rå fisk

Forløperen til ceviche ble laget av urbefolkningen lenge før spanjolene ankom på 1500-tallet. De marinerte fersk fisk i tumbo, en slags pasjonsfrukt. Senere ble den erstattet av sitroner, som ble innført av spanjolene. Interessant nok er den nydelige møre cevichen vi spiser i dag sterkt påvirket av japanske kokker. På 1970-tallet eksperimenterte de med å sylte rå fisk i noen minutter. Peruanerne kaller denne krydrede marinaden av chili, salt og rødløk for "leche de tigre", eller tigermelk.

En fargerik samling flagg pryder Canta Rana

Leende frosk

Canta Rana, "leende frosk", er et klassisk cevicheria i Barranco-strøket. Taket er dekorert med en fargerik samling flagg og fotballtrøyer, og summingen av samtaler fra familiene som sitter rundt trebordene høres konstant. Det er en grunn til at det er travelt her: Det sies at denne restauranten serverer den beste cevichen i Lima. Deilig krydret og ekstremt mør. På menyen står minst sytten ulike varianter, og de smaker enda bedre sammen med den søte, purpurfargede maisdrikken "chicha morada".

+ Les mer

Se på kartet

Canta Rana, Genova 101, Barranco, Lima

Barrancos sjarmerende omgivelser

Stilig patio

Noen hundre meter lenger ned finner du Amor Amar. Den imponerende døren skjuler en kulinarisk skatt det er lett å overse: en moderne restaurant der du får ceviche og andre klassiske peruanske retter med en ny vri. De berømte kokkene Albert Luis Schilotto og Victor Away Chang-Say overrasker gjestene med eksklusive fiskeretter. Det er ingen grunn til å stresse. Restaurantens stilige patio er et fint sted å tilbringe noen timer mens man spiser i det fri.

+ Les mer

“Kokkene på Amor Amar serverer gjestene vakre kulinariske kreasjoner”

Se på kartet

Amor Amar, Garcia y Garcia 175, Lima L04

Foto

  • En fargerik samling flagg pryder Canta Rana: simeonon, Flickr
  • Barrancos sjarmerende omgivelser: Emmanuel DYAN, Flickr