KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Chelsea, det nye SoHo

Kunstgallerier, teatre og unike museer: De siste årene har Chelsea utviklet seg til et å bli kreativt midtpunkt i New York City. Området har et industrielt preg som gir det en råhet som mange kunstnere liker. Det er for tiden rundt regnet 350 gallerier bare i Chelsea, og antallet øker stadig.

Før var det SoHo som var in-stedet for kunstelskende New Yorkere, men tidene forandrer seg. Tidlig på nittitallet ble de tomme lagrene og garasjene i de en gang så skitne gatene i Chelsea omgjort til gallerier proppfulle av "edgy" kunst. Restauranter, kafeer og museer fulgte etter, og omgjorde Chelsea til et trendy strøk av byen. Nesten alle galleriene har gratis adgang, noe som gjør en dag med kunstshopping enda mer innbydende.

En grønn oase i byjungelen

Hvis du vil ha et inntrykk av strøket, kan du ta en spasertur langs High Line. Denne opphøyde tidligere godstoglinjen går fra Chelsea til Meatpacking District, og har blitt omgjort til en vakker grønn park. Den nesten 2 kilometer lange High Line er bokstavelig talt en liten oase i byjungelen som utgjør New York City. Når det er fint vær kan du se mange New Yorkere sole seg på solsenger eller ta en pretzel og en kopp kaffe på en av kafeteriaene, mens den hektiske trafikken raser under dem.
Det er mange trapper som fører ned til gateplan, men vi anbefaler å gå ut på West 20th Street. Et kvartal lenger opp, på West 21st Street, finner du galleriet til Paula Cooper, et viktig navn i kunstkretser og en av de første som flyttet galleriet sitt fra SoHo til Chelsea. Paulas galleri har arbeider av mange høyprofilerte kunstnere.

“Chelsea blander borgerlig velstand med en umiskjennelig arbeiderklassestil”

Kunst på gaten

Fotografi og konseptkunst

De fleste galleriene ligger i kvartalene mellom West 18th Street, West 24th Street, 10th Avenue og 11th Avenue. På West 24th Street finner du 303 Gallery, med interessante fotoutstillinger og installasjoner. Lenger ned i samme gate ligger Gladstone Gallery, et sted fullt av filosofisk kunst og konseptkunst. Ta en pause fra all denne avantgarde-kreativiteten i bokhandelen Printed Matter, på hjørnet av 10th Avenue og West 23rd Street. Her kan du sitte og bla i tusenvis av kunstbøker.

Chelsea Market

Chelsea Market

Chelsea Market er det beste stedet å gå for å få seg en god frokost, eller en lunsj å ta med seg. Denne markedshallen tilhørte tidligere the National Biscuit Company, som fant opp den verdensberømte Oreo-kjeksen. I dag huser den en rekke cateringfirmaer og butikker for alt fra perfekte muffins til organisk brød, fra eksklusiv sushi til hjemmelaget suppe. Det er ikke mulig å gå sulten her. Industribygningen er et besøk verdt i seg selv.