Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Chichén Itzá: den forunderlige nye verden

Mayaene hadde en høyt utviklet sivilisasjon. Deres rike var gjemt i regnskogen, og besto av digre palasser og imponerende pyramider. Selv om de slo seg ned på Yucatán-halvøya i Mexico mye tidligere, perfeksjonerte de byggeteknikken sin rundt år 900 e.Kr. Den viktigste byen på Yucatán, Chichén Itzá, dateres til denne perioden. Kom og utforsk denne vakre og berømte mayabyen.

Popol Vuh, den hellige religiøse boken fra Mayasivilisasjonens klassiske periode, inneholder skapelsesberetningen deres. Mayagudene skapte jorden, himmelen og solen. De laget mennesker av mais: muskler av maiskolber, lemmer av maisdeig, menneskesjelen av maismel og blod av maissaft. Maismenneskene satte umiddelbart sitt preg på verden – litt nølende i begynnelsen, med beskjedne gravhauger, men etter hvert stadig mer detaljert, med byer fylt med palasser, templer og pyramider og, enda senere, sofistikerte bygninger dekket med intrikate dekorasjoner.

En majestetisk Maya-by

Kukulcán-templet i Chichén Itzá står på listen over verden sju nye underverker, sammen med berømte arkitektoniske underverk som Den kinesiske muren, Machu Picchu og Taj Mahal. Denne imponerende pyramiden symboliserer mayasivilisasjonens storslagenhet. Den gråhvite kolossen er 30 meter høy og har nøyaktig 365 trappetrinn opp til templet på toppen – det var også antallet dager i mayakalenderen.


Mayaene hadde et høyt utviklet samfunn, med en sterk kultur innen kunst og håndverk, handel og vitenskap. De var spesielt kompetente innen matematikk og astronomi, og fant blant annet opp tallet 0 helt på egen hånd. Uten datamaskiner eller kalkulatorer skapte de et enestående fenomen som finner sted her to dager i året, under vår- og høstjevndøgn, da kanten av skyggen fra solen vises på pyramiden som en slange som kryper ned av trappene.


Den slangen, som finnes i mange utsmykninger i Chichén Itzá, representerer Topiltzin Quetzalcoatl, "den fjærkledde slangen". Rundt forrige tusenårsskifte hersket han over Mayaimperiet, og ble senere dyrket som gud under navnet Kukulcán. Han utviklet Chichén Itzá til en praktfull hovedstad, med et marked, en hellig kilde, idrettsplass for ballspill, badehus, offeralter og kloster, en observatorium med form som et sneglehus, og tallrike templer og palasser - den ene bygningen mer forseggjort dekorert enn den andre, med hieroglyfer og skulpturer av dyr og guder, inkludert den allestedsnærværende regnguden Chac med den krokete nesen. Man bør sette av en hel dag for å oppleve storslagenheten ved Chichén Itzá i fullt monn.

+ Les mer

Tulum, en by langs Ruta Maya

En vandring langs Mayaveien

Høydepunktene i Mayaimperiet befinner seg langs La Ruta Maya, som snor seg gjennom Mexico, Guatemala, Honduras og Belize, og sin kan oppleves med leiebil eller buss. I tillegg til ruinene, ser man også kolonibyer, pittoreske fjellsjøer og fargerike indianske landsbyer langs veien. Det finnes hoteller i alle priskategorier, fra spartanske posadas til luksuriøse haciendaer. Å kjøre langs Ruta Maya tar om lag en hel måned. Har du mindre tid, kan du kjøre en del av veien.

Observatoriet, eller "sneglehuset"

Den solrike Maya-rivieraen

Yucatán har mye mer å by på enn Maya-imperiets gamle historiske steder. Langs "Maya-rivieraen" på den karibiske østkysten finner man Cancun og Playa del Carmen, to svært populære badebyer. Her finner du massevis av butikker og restauranter, og selvsagt et heftig natteliv. Tre kolossale cruiseskip ankrer opp daglig på ferieøya Cozumel og bringer med seg store folkemengder. Men det finnes også vakre steder langs østkysten som ennå ikke er overtatt av turister. Disse stedene, som Puerto Morelos og Punta Bete, har vakre sandstrender med vaiende palmetrær, og har beholdt sin tradisjonelle atmosfære.

En rolig strand på østkysten av Cozumel