Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Den best kjente grønne teen i Kina

Kineserne misliker teposer. I Kina er det bare løse teblader som gjelder, og fortrinnsvis sorter som har en rik historie. Longjing er sannsynligvis den mest berømte teen i landet, og den dyrkes i nærheten av Hangzhou. Selv det kinesiske parlamentet eier noen av disse svært ettertraktede platene. Teen fra disse blir bare servert til statsoverhoder.

Longjing-te er ikke bare kjent for den raffinerte smaken, men også på grunn av legendene. Direkte oversatt betyr navnet Dragebrønn-te, og det kommer fra en fjellandsby i nærheten av Vestsjøen i Hangzhou. En legende forteller at det bor en drage i brønnen, mens en annen tilskriver bevegelsene i brønnvannet til formen på en kinesisk drage. Selv om ingen er sikre på den virkelige historien, er alle enige om at kvaliteten på denne teen savner sidestykke.

Temestere

Hver vår begynner arbeidet for hundrevis av teplukkere i åssidene på sørsiden av Vestsjøen i Hangzhou. Her høster de inn de fineste bladene, og frakter dem til fabrikkene i kurver. Der blir de ristet i en wok av «temestere» for å bevare smaken. Hver sekund teller, og bare mestrene vet når bladene er klare. Longjing-te fås i seks forskjellige klasser. Den ypperste kvaliteten består av like blader som brygges til en ekstremt delikat te. Dragebrønnen telandsby er byen der den berømte brønnen ligger, og det perfekte stedet for å prøvesmake de fineste tesortene i et av tehusene. Et stykke unna finner du Kinas temuseum, der digre landområder er viet til kunsten å dyrke, tørke og smake grønn te.

Mountain tea garden
Kvinner som plukker fine teblader

Utenfor rekkevidde

Kvaliteten på teen fra Hangzhou sies å ha blitt oppdaget på forunderlig vis. Under en av reisene sine fikk keiser Qianlong se teplukkere fra Hangzhou i arbeid. Han hjalp dem i arbeidet, men måtte deretter returnere til Beijing. Vel hjemme laget han te til sin syke mor med bladene han hadde plukket. Begge to elsket teen, og fra da av ble Hangzhou-te servert ved det keiserlige hoffet. Keiser Qianlong ga keiserlig status til atten tebusker ved Hu Gong-tempelet i Hangzhou. Disse teplantene finnes fortsatt, men tilhører nå parlamentet. Du kan ta en titt, men det er strengt forbudt å plukke bladene: vakter med hunder holder streng oppsikt med alle. Med mindre du er en god venn av presidenten, er denne teen utenfor din rekkevidde!

“Vakthunder og vakter sørger for at ingen plukker de keiserlige tebladene”