KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Klatre opp i glasskuppelen over Riksdagen

En av Berlins mest populære attraksjoner, Riksdagsbygningen, har gratis adgang for publikum. I mange år ble denne monumentale bygningen brukt til helt andre formål enn den var bygget for, men etter gjenforeningen av Tyskland har den igjen blitt sete for parlamentet. Og hvilken spektakulær bygning! Etter en svært grundig restaurering ledet av arkitekt Norman Foster, gir den berømte glasskuppelen en fantastisk, 360-graders utsikt over byen. En speilsøyle kaster lys inn i parlamentets samlingssal.

Da Riksdagsbygningen ble gjenåpnet i 1999 var den 8 000 tonn tunge glasskuppelen, med en diameter på 40 meter, svært kontroversiell. Foster gjenskapte den opprinnelige kuppelen, som ble ødelagt av brann i 1933, i glass, som en metafor for demokratiets gjennomsiktighet. Gjennom glasskuppelen ser du ned i samlingssalen nedenfor. I dag kan det tyske folket holde nøye øye med de valgte representantene sine. Man kan ikke lenger bare spasere rett inn i bygningen, men Riksdagsbygningen tiltrekker seg fortsatt om lag 10 000 besøkende per dag.

Den mystiske riksdagsbrannen i 1933

Den berømte brannen den 27. februar 1933 som ødela Riksdagsbygningen, markerte begynnelsen på en periode da det tyske parlamentet ikke lenger var holdt til i denne bygningen – en periode som skulle vare i 60 år. Den nederlandske kommunisten Marinus van der Lubbe ble anklaget for å ha stiftet brannen. Han ble senere dømt og halshugget for dette. Imidlertid begynte det snart å reise seg tvil om hvorvidt han var skyldig. Saken pågikk i årevis etter hans død, og i 2007 ble Van der Lubbe omsider frikjent for anklagene og benådet.
Den virkelige brannstifterens identitet er fortsatt et mysterium, men det finnes flere konspirasjonsteorier. En av dem går ut på at brannen ble beordret av naziministeren og riksdagspresidenten Hermann Göring. Uansett utnyttet nazistene, som nettopp var kommet til makten, brannen til sin fordel. Hitler la skylden på kommunistene, erklærte unntakstilstand og ga ordre til at medlemmer av opposisjonen over hele landet skulle arresteres og fengsles. Det ble utskrevet nyvalg, og NSDAP fikk flertallet av stemmene. Hitler endret grunnloven slik at han fikk absolutt makt – noe som markerte Det tredje rikets fødsel. For Hitler var riksdagsbrannen en gave fra himmelen.

“Den tyske kommunisten Marinus van der Lubbe ble dømt for å ha satt fyr på Riksdagsbygningen”

1989, fortsatt uten glasskuppelen

Tilbake i Berlin

Etter annen verdenskrig sto ruinene av Riksdagsbygningen i Vest-Berlin, ved siden av muren. Bonn var den nye hovedstaden for Vest-Tyskland, og i mer enn et halvt århundre ble bygningen brukt til andre formål. Etter gjenforeningen av Tyskland i 1990 ble Berlin på nytt landets hovedstad. Dermed ble selvsagt også Riksdagsbygningen restaurert som sete for parlamentet.

+ Les mer

Riksdagen er et populært syn

Tre måter å besøke Riksdagsbygningen på

For å besøke Riksdagsbygningen må du registrere deg på forhånd. Du kan registrere deg inntil to dager før besøket på www.bundestag.de , eller inntil to timer før i servicesenteret i Scheidemanstraße. Omvisning kan bestilles via den samme nettsiden. For å bestille bord i restauranten ved siden av kuppelen, ringer du +49 30 2262 9933 eller sender en e-post til kaeferreservierung.berlin@feinkost-kaefer.de. Kuppelen og takterrassen er åpen hver dag fra kl. 8.00 til midnatt. Siste adgang er kl. 22.00. Adgangen er gratis.