KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Båttur på kanalene i Amsterdam

Amsterdam tar seg best ut fra vannet – spesielt når natten faller på og lysene fra byen funkler. En fin måte å oppleve Amsterdams historiske herskapshus, det smaleste huset i byen og alle broene på er å dra på kanalcruise, eller – enda bedre – leie din egen båt.

Kanaldistriktet består av tre hovedkanaler: Herengracht, Keizersgracht og Prinsengracht. De ble gravd ut omtrent på samme tid som del av et ambisiøst ekspansjonsprosjekt, tegnet av bysnekker Cornelis Staets. I 1612 godkjente bystyret planen. Da prosjektet var fullført femti år senere, kunne Amsterdam skryte av å ha verdens mest effektive og sofistikerte system av vannveier. Et nettverk av ulike tilførselskanaler gjorde at gods og handelsvarer fra hele verden kunne leveres rett til hundrevis av lagre.

Amsterdam tar seg best ut fra vannet
Amsterdam tar seg best ut fra vannet

Amsterdam

Det smaleste huset i Amsterdam

Det smaleste huset

Du kan begynne cruiset i nærheten av Sentralstasjonen. Langs Singelkanalen finner du det smaleste huset i verden: huset i nummer 7 er bare én meter bredt. Men skinnet kan bedra: forsiden på huset er faktisk sju meter bred. Årsaken til denne fascinerende konstruksjonen er at innbyggerne på 1600-tallet ble skattet på grunnlag av bredden av huset mot kanalen. Skattene var høye, så folk prøvde å finne kreative måter å omgå dem på.

+ Les mer

Se på kartet

Singel 7, Amsterdam, Nederland

Huset med hodene

Cruise via Brouwersgracht til Keizersgracht. I nummer 123 kan du se "Huset med hodene". Denne autentiske 16-hundretallsbygningen ble oppført i 1622, og har fått navn etter steinhodene på gavlen. Legenden forteller at dette er hodene til seks tyver som prøvde å bryte seg inn i huset gjennom kjellervinduet. Kjøkkenpiken så dem stikke hodene gjennom vinduet, og kappet dem av ett etter ett med en stor slaktekniv. Nylig har man imidlertid funnet ut at hodene faktisk fremstiller seks romerske guder og gudinner: Apollon, Ceres, Merkur, Minerva, Bacchus og Diana.

+ Les mer

Huset med hodene

Se på kartet

Keizersgracht 123, Amsterdam, Nederland

Kanalhusmuseet sett fra vannet

Den dekorerte gavlen på Kanalhusmuseet

Gå fra Leliegracht til Herengracht. Kanalhusmuseet (Grachtenhuis) ligger i nummer 386. Det ble bygget i 1665 av en velstående kjøpmann. Den dekorerte gavlen er et blikkfang, og en betydelig del av interiøret er bevart. Mange viktige transaksjoner med russiske aristokrater, franske konger og amerikanske overklassefolk har funnet sted i dette huset. Grachtenhuis er nå et museum som forteller historien om Amsterdamkanalene på 1600-tallet.

+ Les mer

Se på kartet

Grachtenhuis, Herengracht 386, Amsterdam, Nederland

Gouden Bocht

Gouden Bocht (den gylne krummingen) er den mest prestisjefylte delen av Herengracht, mellom Leidsestraat og Vijzelstraat. Dette er den eneste kanalen der husene er betraktelig bredere enn ellers. Her bodde de rike kjøpmennene og regentene i byen, som hadde råd til de høye gavlskattene. Bak disse brede gavlene finner man utrolige bypalasser og verdifull kunst. Ta en pause nær Reguliersgracht. Her er et av de beste utsiktspunktene i Amsterdam: De sju broene. Om natten er utsikten enda mer spektakulær, da alle broene er vakkert belyst.

+ Les mer

Romantiske lys i Gouden Bocht

Se på kartet

Herengracht 536, Amsterdam, Nederland

Den magre broen

En vindebro og et landemerke

De tre hovedkanalene i kanaldistriktet flyter inn i elven Amstel. Denne elven renner tvers igjennom sentrum av Amsterdam. Styr båten mot Den magre broen, en vindebro i tre fra 1934. Like i nærheten ligger Theater Carré og det eksklusive Amstel Hotel, der berømte gjester som The Rolling Stones, president Bill Clinton, Madonna og George Clooney har bodd. Via Prinsengracht kan du cruise tilbake til Sentralstasjonen. Se etter Café Molenpad i nummer 653. Denne kafeen har uteservering ved vannet, og kelnerne serverer også til båter. Dette er et perfekt sted for en drink eller en avslappende lunsj om bord i din egen båt.