Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

En kulturrevolusjon: La Movida Madrileña

"Hvis du fortsatt husker det, kan du ikke ha vært der." Dette Madrid-uttrykket kan bare referere til én hendelse: kulturrevolusjonen som brøt løs etter general Francisco Francos død. Etter nesten 40 år med nådeløst diktatur, var Spania endelig fritt. I Spanias hovedstad ble friheten feiret med spontane gatefester som vokste til en kulturbevegelse. Madrid ble forandret for alltid av "La Movida Madrileña" ("Madrid-bevegelsen").

"Jeg ber alle mine fiender om tilgivelse" – det var Francos siste ord da han døden den 20. november 1975. "Spanjoler, Franco er død" erklærte den spanske statsministeren Carlos Arias Navarro, med trist og nedslått ansikt. Flagg ble heist på halv stang fra alle regjeringsbygningene. To dager senere ble Francos utvalgte etterfølger, Juan Carlos, kronet til konge. Da kongen uventet tok til å iverksette reformer og gjeninnføre demokratiet, ble folk ekstatiske.

En eksplosjon av frihet, kreativitet og hedonisme

Spania ble raskt forvandlet fra et blodig diktatur til en fredelig demokrati. Spesielt de unge innså hva de hadde gått glipp av under Franco: Flower power-bevegelsen fra sekstitallet hadde vært fullstendig ubemerket i Spania. Nå var det mye å ta igjen. Madrid eksploderte i frihet, kreativitet og hedonisme. Musikk, fashion, design, kunst, film og natteliv: alt endret seg. Under den progressive borgermesteren Enrique Tierno Galváns vaktsomme blikk og ledet av libertinerkjendisen Pedro Almodóvar slakket Madrid på stengetidene, legaliserte narkotika og subsidierte nye initiativer. Madrid ble stedet der hva som helst var mulig. På elleville fester i improviserte nattklubber i Malasaña og Chueca ble det konsumert hele billass av alkohol og festdop. Selv i dag er Madrids natteliv kjent for sin livlighet. Festen begynner kl. 18.00 i gatene, barene og klubbene er åpne til soloppgang og det er alltid en fest et eller annet sted. Utslitte festløver utbryter til stadighet: "¡Madrid me mata!" (Madrid tar livet av meg).

“Byen slakket av på stengetidene og subsidierte nye initiativer – alt var mulig i Madrid”

Barer og klubber er åpne hele natten

Kongen av La Movida Madrileña

Den mest berømte talsmannen for Movida er filmskaperen Pedro Almodóvar. De første spillefilmene hans, Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón (1980) og Laberinto de pasiones (1982) gir et hysterisk, utsvevende og umoralsk – og ofte nøyaktig – bilde av den turbulente perioden. Det er selvsagt ikke bare La Movida som har gitt det moderne Madrid sitt rykte: På 1500-tallet gjorde kong Filip II byen til Spanias hovedstad, en beslutning som førte til Madrids ekspansjon. Men Madrid-bevegelsen fire århundrer senere, på 1970- og 1980-tallet, har hatt en minst like stor påvirkning på livet i byen.

Foto

  • Barer og klubber er åpne hele natten: Ametxa, Flickr