Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Kultur i Ibirapuera-parken

En stor by fortjener en stor park, og Parque do Ibirapuera er uten tvil enorm. Det er hit Paulistanos, innbyggerne i São Paulo, strømmer til for slippe unna bytrafikken. Parken er ikke bare perfekt for rolige spaserturer eller en avslappet piknik, den er også et viktig kulturelt møtested.

Landskapsarkitekten Roberto Burle Marx (1909-1994) utformet parken på 1950-tallet sammen med modernisten Oscar Niemeyer (1907-2012). Ibirapuera-parken ble bygget for å markere São Paulos 400-årsjubileum. Kombinasjonen av det grønne og kultur, gjør Ibirapuera til en av Brasils mest avholdte parker.

Grønne planter og vann i Ibirapuera-parken
Grønne planter og vann i Ibirapuera-parken

Sao Paulo

Palmetrær og arkitektur

Av og til kan du høre Paulistanos spøkefullt omtale de 160 hektarene med grøntområde som "praia" (stranden). Og det er ikke helt upresist. Så snart været tillater det, blir plenene i parken overtatt av solbadere. Burle Marxs design er en kombinasjon av tropiske planter, gressplener med dammer og buktende stier. Og midt i alt det grønne står Oscar Niemeyers futuristiske arkitektur. Bygningene glir umerket inn i parkens landskap.


Et av de nyeste landemerkene er Auditório Ibirapuera, en konsertsal bygget i 2005. En iøynefallende rød flamme stikker ut fra den glatte hvite bygningen. Konsertsalen har mange forskjellige vinkler, avhengig av hvilken side du kommer fra, og har plass til 800 personer. Et spesielt element er den 20 meter brede døren bak scenen. Den kan åpnes ut mot gressplenen ved siden av, der ytterligere 10 000 tilskuere kan se scenen.

Auditório Ibirapuera
Pavilhão das Culturas Brasileiras

Brazilian art

En annen iøynefallende bygning er Pavilhão da Bienal de Arte. Den ble innviet i 1957 for å huse São Paulo Art Biennial, et kunstarrangement som holdes annethvert år. Niemeyer tegnet bygningen med enorme vinduer og høye tak. Innvendig leder bølgende, hvite balustrader de besøkende langs store kunstsamlinger. I paviljongen foregår også arrangementer som São Paulos moteuke. I parken finner du dessuten Pavilhão das Culturas Brasileiras, nok et verk av Niemeyer. Her kan du se brasiliansk kunst, fra regionalt håndverk til moderne urban design.

Foto

  • Auditório Ibirapuera: Luiz Rocha, Shutterstock
  • Pavilhão das Culturas Brasileiras: Gabriel de Andrade Fernandes, Flickr