Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Da Vincis mesterverk

Kirken Santa Maria delle Grazie har de siste årene blitt per populær enn noensinne. Siden bestselgeren "Da Vinci-koden" av Dan Brown og den suksessfulle filmen basert på boken, har denne kirken tiltrukket seg enda større menneskemengder enn før. Alle kommer for å se Leonardo da Vincis veggmaleri "Den siste nattverden". Maleriet forestiller Jesus og disiplene kvelden før Judas forråder ham, og er uløselig knyttet til kirkens historie.

Kirken der Da Vinci malte "Den siste nattverden" ble bygget sent på 1400-tallet under ledelse av arkitekt Guiniforte Solari. Umiddelbart etter at kirken var ferdig, ble en alkove revet, og kirken ble tegnet om av den berømte renessansearkitekten Donato Bramante. Resultatet ble en av de vakreste renessansebygningene i Milano. Inne i kirken kan du se forskjellen mellom Solaris nav med spissbuer som er fullstendig dekket av detaljerte fresker, og Bramantes lyse og strenge design. Bygningen ble alvorlig skadet av alliert bombing i 1943. Heldigvis var Da Vincis berømte veggmaleri intakt, ettersom veggene var beskyttet av sandsekker.

Den intime kirken Santa Maria delle Grazie
Den intime kirken Santa Maria delle Grazie

Milano

Den største maleren gjennom tidene

Milano har alltid vært Leonardo da Vincis by, til tross for at han ikke var født der. Den verdensberømte renessansemaleren kom, som navnet antyder, fra Vinci, en landsby i nærheten av Firenze. Han ble født som et uønsket barn utenfor ekteskap – ikke det aller beste utgangspunktet for et barn i det 15. århundret. Fjorten år gammel flyttet Da Vinci til Firenze, og senere til Milano. Han regnes som en av de aller største malerne gjennom tidene, men han var også billedhugger, arkitekt, filosof, fysiker og ingeniør - et ekte renessansemenneske før begrepet av oppfunnet.

“Da Vinci kjøpte en bibel spesielt for å gjøre forarbeid til "Den siste nattverden"”

Da Vincis mesterverk "Den siste nattverden"

Flekker på veggen

Da Vincis mesterverk fremstiller øyeblikket rett etter at Jesus har fortalt de tolv disiplene at en av dem ville forråde ham før soloppgang. Kunstneren har på en realistisk måte fanget inn overraskelsen i ansikter og kroppsspråk. Dette veggmaleriet er ikke en freske, men et temperamaleri, en teknikk som gjorde det mulig for kunstnere å fremstille subtile nyanser. Men ettersom denne teknikken var mindre varig, dukket det snart opp flekker i malingen, som gjorde restaureringsarbeid vanskelig.

Foto

  • Da Vincis mesterverk "Den siste nattverden": Renata Sedmakova, Shutterstock