Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Dansk design: enkel og elegant

Danskene er med rette stolte av sitt mest berømte eksportprodukt: dansk design. Rene linjer og enkle former preger disse produktene, som verdsettes for enkelhet og utstrålingen av kvalitet. Danmarks verdensomspennende ry for god design baserer seg på prinsippet om at "form følger funksjon".

Det hele begynte på 1950-tallet. Danske designere kombinerte enkelhet og funksjonalitet med ulike nye teknikker som tillot produksjon i stor skala. Fra møbler og spiseredskaper til sykler og elektronikk - den tidløse danske formgivningen ble enormt populær. Flere tiår senere er ikoner som The Egg™ og The Swan™, stoler av Arne Jacobsen, og The Artichoke Lamp™ av Poul Henningsen, fortsatt i produksjon. En vandring gjennom København, danskenes stilige hovedstad og dansk designs vugge, byr på storslagne designeksempler på de mest overraskende steder.

Den berømte stolen The Egg™ av Arne Jacobsen
Den berømte stolen The Egg™ av Arne Jacobsen

København

Dansk innovasjon til fots

Tivoli er et godt utgangspunkt for en oppdagelsesferd i København. Denne livlige fornøyelsesparken byr på gleder for både liten og stor, med berg-og-dalbaner i tre og fargerike karuseller for barna, samt Poul Henningsens designarv for voksne kjennere. Rundt innsjøen i Tivoli fikk denne banebrytende arkitekten og formgiveren installert 2000 lanterner, som alle roterer rundt sine egne akser ved hjelp av små motorer.

Bak Tivoli ligger Radisson Blu Royal Hotel, regnet som verdens første designerhotell. Arne Jacobsen, en av dansk designs grunnleggere, har preget denne bygningen både inn- og utvendig – det var for dette hotellet han tegnet de verdensberømte stolene The Egg™ og The Swan™. Rom 606 er bevart i sin originale form som en hyllest til Jacobsen. Og de som bare vil dukke ned i Jacobsens atmosfære for en kveld, kan nyte en drink i den elegante hotellbaren.

Bredgade er Københavns designergate nummer en. Der vrimler det av trivelige antikvitetsforretninger som har spesialisert seg på kreasjonene til danske designere som Georg Jensen og Hans Wegner. I Bredgade ligger også det berømte auksjonshuset Bruun Rasmussen, samt designmuseet. Dette museet viser industridesign fra hele verden, inkludert danske arbeider av Kaare Klint, Poul Henningsen og Arne Jacobsen. Sjekk lampene i museumskafeen: De er replikaer av Klints klassiske Fruktlampe.

+ Les mer

Legoland ved Billund

Lekeklosser

LEGOs fargerike klosser er en annen dansk oppfinnelse. De fås over alt i disse dager, men opprinnelig ble de utviklet i den lille byen Billund, der en snekker lagde enkle treklosser som barneleker for å spe på inntektene sine. Han kalte dem LEGO, en forkortelse av det danske uttrykket leg godt ("lek godt"). Konseptet ble raskt umåtelig populært. Temaparken Legoland, med berg-og-dalbaner og fantastiske LEGO-bygninger, ligger i nærheten av Billund.

Det moderne operahuset

Et banebrytende operahus

Ute på Holmen, tvers over vannet fra Amalienborg Slott, ligger Københavns operahus. For den danske arkitekten Henning Larsen var dette kunstverket en hard nøtt å knekke, men i dag er bygningen ansett som et av de mest moderne operahus i verden. Oppdraget besto i å tegne et hus som var både innovativt og varig, og dessuten billig å vedlikeholde. De rene linjene, komponert av glass, kalkstein og metall, gjør operahuset til et stykke umiskjennelig og tidløs dansk design. Og det har en fanastisk plassering nede ved vannet.