KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Deilig mat og fritid på Haga

De siste tiårene har det gamle arbeiderstrøket Haga utviklet seg til å bli et av de hippeste områdene i Göteborg. De pittoreske trehusene i dette strøket huset en gang de fattigste innbyggerne i byen. I dag holder trendy butikker til her - der stilige svensker leter etter hippe moteartikler, før de slår seg ned ved et bord i en av de mange restaurantene og kafeene i strøket.

Forvandlingen av Haga tok til på 1980-tallet, da smarte eiendomsmeglere oppdaget potensialet i de såkalte landshövdingehusene i dette strøket. Etter en renovering ble husene attraktive boliger og forretningslokaler, takket være den unike arkitekturen - en enkelt etasje av stein nederst og to etasjer av tre øverst. I dag har strøket et utvalg av antikvitetsforretninger, klesbutikker og designersjapper som overgår alt annet i byen.

Fargerike hus i Göteborg
Fargerike hus i Göteborg

Göteborg

Hagabadet fra 1800-tallet

Slapp av på Hagabadet

Det vakre Hagabadet i art nouveau-stil ble bygget på slutten av 1800-tallet av den svenske filantropen Sven Renström. Fabrikkarbeiderne og havnearbeiderne fra den tiden ville knapt ha gjenkjent de offentlige badene i dag: nå har badet blitt et velværesenter for den svenske eliten. Arkitekturen er i seg selv grunn nok til å besøke stedet, og den typiske svenske spa-behandlingen er en annen god grunn. Badet har også en restaurant. I dårlig vær kan man gjerne tilbringe en hel lykksalig dag her.

Historiske bakverk på Café Husaren

Bygningen som nå huser Café Husaren har tidligere vært apotek, hatteforretning og bank. Men den største prestasjonen som er utført på stedet, er oppfinnelsen av "kanelbullan", ifølge kafeen. Man vet ikke så alt for mye om opprinnelsen til dette bakverket, men det smaker like godt for det. Denne kaneldelikatessen har blitt en grunnsøyle i svensk kultur, i så stor grad at Hembakningsrådet har oppkalt en festdag etter den: Siden 1999 har 4. oktober vært kjent som Kanelbullens dag. For å smake dette bakverket i originale 1800-talls-omgivelser, kan du besøke denne populære kafeen i Haga Nygata, hovedgaten på Haga. Ikke glem å beundre det vakre glasstaket.

Utsikt fra Skansen Kronan

Nyt utsikten

1600-tallsfortet Skansen Kronan ligger på toppen av Risåsberget, en høyde på Haga. Det ble bygget med utsikt mot havnen for å beskytte Göteborg mot en eventuell dansk invasjon. Invasjonen kom aldri, og kanonene har aldri blitt brukt. I dag huser fortet en restaurant, og om sommeren blir de tilstøtende brakkene brukt som kafé. På solskinnsdager strømmer Göteborgs innbyggere hit for å beundre utsikten over byen og havnen - og nyte en iskrem eller et stykke kake.