Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Dim sum til du stuper

Du finner dem på menyene i alle slags former og smaker, og de serveres i dampkoker-kurver og på asjetter: deilige dim sum. Opprinnelig var disse dampede pakkene en del av frokosten, men nå for tiden er de like populære til lunsj. Ettersom hver eneste restaurant lager sine egne varianter, finnes det nå mer enn 2 000 varianter av dim sum.

Dim sum, som grovt oversatt betyr "rører deg i hjertet", begynte som en smårett på tehusene. Folk på reise gjennom det historiske Kina kunne ta en hvil i disse tehusene. Pakkene ble oppfunnet i Nord-Kina som en enkel smårett. Når ideen nådde kjøkkenene i Sør-Kina, forvandlet kjøkkensjefene dem til kulinariske lekkerbiskener. Å lage dim sum hjemme, er ikke enkelt, men heldigvis får du dem i alle restaurantene - aller helst rett fra dampkoker-kurven.

Frokost i Hong Kong: dim sum og te
Frokost i Hong Kong: dim sum og te

Hong Kong

Småretter med stjerne

Tim Ho Wan er en relativt liten restaurant i Mong Kok. Kjøkkenet drives av Pui Gor, en kokk som jobbet for mange ledende hoteller, før han begynte for seg selv. De seneste årene har han solgt deilige dim sum for nesten ingenting. De dampede pakkene hans er såpass verdsatt at han ble utmerket med en Michelin-stjerne i 2009. I mellomtiden har han åpnet nok en restaurant, og selv om det ofte er tre timers kø ved inngangen, er prisene ekstremt rimelige.

En dampet smårett med kaviar, tofu og sopp koster mindre enn halvannen euro. Og den himmelske signaturretten hans, dampet melbolle med grillet svinekjøtt, koster det samme. Tim Ho Wan er sannsynligvis den billigste restauranten i verden som kan pryde seg med en Michelin-stjerne. Hvis du ikke vil stå i kø, er det best å bestille bord ─ på Cuisine Cuisine, for eksempel. Dim sum med lilla klebrig ris, blåbær og sjokolade, er nydelig.

Dim sum av Tim Ho Wan

1 001 smaker

Dagens første bambuskurver står og damper allerede ved soloppgang, men maten er tilgjengelig til lenge etter lunsj. Det er svært vanlig å ha brunch med hele familien. I restaurantene ser du flere generasjoner sitte sammen omkring runde bord fulle av dampende kurver med dim sum, og selvfølgelig også en tekanne. I noen restauranter kjører kelnerne frem og tilbake med vogner fulle av kurver.

Enkelte populære varianter av disse kantonesiske smårettene fås omtrent overalt. Noen av de best kjente, er de gjennomsiktige rekepakkene og melbollene med søtt grillet svinekjøtt. Shao mai er en annen tradisjonell variant: en pasta laget av hakket svinekjøtt, skivede reker, sopp, vårløk og ingefær pakket inn i tynn butterdeig. Alle disse tre smårettene er populære på grunn av tilberedelsesmetoden. Kantoneserne liker ikke fettet mat om morgenen, så i stedet valgte de å dampe maten. Men tradisjonene kan endre seg, og frityrstekt dim sum er også veldig populært. I enkelte restauranter får du til og med vinanbefalinger. Champagne er en god ledsager.

Shao mai

Foto

  • Dim sum av Tim Ho Wan: TomEats, Flickr