Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Bli kjent med middelalderens Trakai

Det er som om en prinsesse kunne komme til å slå opp skoddene når som helst og slippe de gulne lokkene sine ut av vinduet – Trakai-borgen er som hentet rett ut av en eventyrbok. Også resten av middelalderbyen appellerer til forestillingsevnen. Trakai ligger bare halvannen time med bil fra Vilnius, og er derfor et utmerket reisemål for en dagsutflukt.

Det kan være vanskelig å forestille seg det i dag, men denne sjarmerende lille byen var en gang hovedstad i storfyrstedømmet Litauen. Eventyrborgen ved vannet var maktens sentrum. Trakai har dermed stor historisk betydning. Men det er mer enn bare kultur å nyte her. Også Trakais vakre omgivelser tiltrekker seg mange besøkende. Skogene og åsene inviterer til lange fotturer, og du kan seile og surfe så mye hjertet begjærer på innsjøene omkring – og til og med ta en svømmetur.

Trakai-borgen: et eventyrfort
Trakai-borgen: et eventyrfort

Vilnius

En borg på en øy

Byen Trakai er omgitt av innsjøer på tre sider: Totoriškių i vest, Luka i øst og Galvė med sine 21 øyer i nord. Halvøyas strategiske plassering har tiltrukket seg mange slags folk opp gjennom århundrene, men de mest minneverdige innbyggerne var storfyrstene, som styrte i middelalderen. I det 14. århundre gjorde storhertug Gediminas Trakai til Litauens hovedstad, og etterfølgerne hans bygde denne berømte gotiske borgen som sitt maktsete.

Borgen er uten tvil den mest populære attraksjonen i Trakai. Du kan også besøke museet om Litauens historie og kultur innenfor de tykke borgmurene. I hagene i borgen arrangeres konserter og nasjonale festivaler, som Trakai middelalderfestival i juni. Den imponerende bygningen med de røde tårnene kan nås fra fastlandet via to gangbroer, og dessuten med seilbåt eller kano.

Tykke borgmurer omgir fortet

Karaittene

Ikke bare arkitekturen, men også menneskene i Trakai har en lang og fargerik historie. Trakai er kjent for karaittene, som stammet fra tyrkisktalende jøder som kom til Krim fra Mesopotamia for hundrevis av år siden. I det 14. århundre endte de opp i Trakai etter invitasjon fra storfyrsten Vytautas, som valgte livgarden sin fra denne etniske minoriteten. Flere karaittiske familier bor fortsatt i Trakai, og man kan fortsatt finne spor av den unike kulturen deres, som Kenesaen, karaittenes tradisjonelle religiøse samlingssted. Her finnes også restauranten Kybynlar, der du kan bestille tradisjonelle karaittiske retter.