KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Dykking blant skipsvrak

Lyse, fargerike koraller, tropisk fisk og behagelig varmt, krystallklart vann - det er fantastisk å dykke rundt Bonaire. Det karibiske havet er fullt av skipsvrak, og byr på spennende og unike opplevelser for dykkere.

Sjølivet blomstrer rundt skipsvrakene. Vrakene fungerer som et slags rev: Fisk og andre sjøskapninger liker å forskanse seg mellom de gamle plankene. Vrakdykking har et element av spenning i seg. De havarerte skipene har ofte en interessant og tragisk historie å fortelle, noe som gjør dykkingen ekstra spesiell. Dette er de mest interessante vrakene på Bonaire.

Et vrak overgrodd av koraller
Et vrak overgrodd av koraller

Bonaire

“Tolv tonn marihuana ble funnet bak en merkelig plate i skroget”

Hilma Hooker

Historien om Hilma Hooker ville egne seg for film. I 1984 fikk skipet tekniske problemer utenfor kysten av Bonaire. Havnemyndighetene tilbød assistanse, men ble avvist. Hilma Hooker ble liggende bak Klein Bonaire i en uke, noe som selvsagt vakte tollmyndighetenes mistenksomhet. De slepte skipet til havn. Et omfattende søk om bord avslørte ingen ting, men et dykkerteam oppdaget en merkelig plate i skroget. Bak platen fant de imponerende 12 000 kilo marihuana. Myndighetene greide ikke finne ut hvem som eide skipet, derfor ble det slept til vestkysten av Bonaire. Der lå det til det rustet og sank.

Lokale dykkerskoler gikk umiddelbart til aksjon, og gjorde om skipsvraket til et fantastisk og trygt dykkersted. I dag er Hilma Hooker overgrodd med et vakkert lag av koraller og svamper, og et rikt sjøliv holder til her. Sørg for at noen i selskapet ditt tar med et kamera, og ikke glem å posere foran den gigantiske propellen på skipet – et spektakulært syn.
Propellen på Hilma Hooker

Hesper

Vraket av Hesper ligger på en dybde av om lag 40 meter. Eieren, kaptein Don, hadde kjøpt skipet for bare 150 amerikanske dollar, og var i ferd med å pusse det opp. Det sank i 1988 da orkanen Gilbert etterlot seg store ødeleggelser i Karibia, og ble senere oppdaget på havbunnen. Vraket er et fantastisk sted å fotografere. Stedet er også populært for små harmløse haier.
Et møte med en liten hai
En stor murene

Vraket av Tug

Tug, et lite, men svært interessant vrak, ligger i vannet like ved Bonaire Great Adventures Center. Fargerike fisker sirkler rundt skipet, og i kabinen kan du ofte se en ekstremt stor murene – den mest interessante innbyggeren i vraket. Tug er et svært populært dykkested med enkel tilgang fra stranden, og er vanligvis best å utforske på hverdager.