KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Gåter i sanden

Om lag 400 kilometer fra Lima finnes et århundregammelt mysterium, spredd utover den røde sanden på pampasen. Nazcalinjene består av over 300 sandtegninger av dyr, insekter og mytologiske skapninger. Dette prehistoriske kunstverket strekker seg over flere kilometer, og er forsatt godt synlig etter 2000 år. Nazcalinjene ble innlemmet på UNESCOs verdensarvliste i 1994.

Ingen har greid å løse mysteriet med Nazcalinjene. Tegningene ble mest sannsynlig utført av tre ulike sivilisasjoner som bodde i området mellom 500 f.Kr. og 500 e.Kr. Tegningene kan beundres på flere ulike måter, men på grunn av størrelsen, kan de bare ses i sin helhet fra stor høyde. Deler av figurene kan ses fra fjellene og plattformene langs den panamerikanske hovedveien, men den beste utsikten til disse urgamle kunstverkene får man fra fly.

Nazcalinjene på pampasen
Nazcalinjene på pampasen

Lima

Nazcalinjene

Nazcalinjene ligger om lag 400 kilometer sør for Lima, på den store pampasen. De nærmeste byene, er Ica og Nazca. Flere busselskaper i Lima har turer til disse byene, og turen tar rundt 7 timer. Det beste er å bestille en dagstur. I tillegg til bussturen fra Lima, inkluderer dette også en flytur over Nazcalinjene.
Det er mulig å overnatte i Nazca, men du kan også dra tilbake til Lima samme dag.
Noen av linjene former geometriske figurer, men her finnes også fantastiske dyretegninger. De best bevarte tegningene, er kolibrien, edderkoppen og apen. Figurene har sannsynligvis hatt en religiøs betydning. Ifølge arkeologer utgjør Nazcalinjene en enorm astronomisk kalender, der figurene representerer de ulike solstadiene. Det blir sagt at urbefolkningen brukte de komplekse mønstrene for å beregne sykluser i landbruket, og dyrket jorda med utgangspunkt i informasjonen de fikk.

En flytur over Nazcalinjene

Hvordan ble Nazcalinjene laget?

De enorme tegningene ble laget ved hjelp av to teknikker: Noen ved at grov sand og steiner ble lagt på hverandre i relieffer, men oftest ved å grave opp den røde sanden på pampasen, slik at den lysere undergrunnsjorden kom frem. Det er ikke klart hvorfor figurene er så digre. Muligheten for at det skulle ha fantes noe sånt som varmluftballonger for 2000 år siden, har blitt avvist. Det er mulig at opphavsmennene ville vise arbeidene sine til gudene, som betraktet dem fra himmelen.

“Det er mulig at opphavsmennene ville vise arbeidene sine til gudene, som betraktet dem fra himmelen.”

Astronauten

Romvesener

De siste tegningene ble funnet på 1980-tallet. Oppdagelsen av en bemerkelsesverdig tegning kalt Astronauten, skapte stor oppstandelse. Tegningen viser en vinkende figur som ser ut til å ha på seg en romhjelm. Det verserer fortsatt spekulasjoner om at romvesener kan ha hatt en finger med i spillet, og Nazcalinjene tiltrekker seg fremdeles folk som mener at tegningene markerer et landingssted for vesener fra rommet.