KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Berømt og lovprist: Fontana di Trevi

I 1730 utlyste pave Clemens XII en konkurranse om å konstruere en fontene. Det var ingen andre regler eller krav. Vinneren ble Nicola Salvi, med en enorm, men vakker design av en fontene med havguden Neptun. Byggingen tok til i 1732, men dessverre fikk ikke Salvi se fontenen ferdig. Den verdensberømte Fontana di Trevi ble først fullført i 1762, elleve år etter Salvis død.

Trevi betyr "tre veier". Stedet der fontenen står, var tidligere et kryss der tre veier møttes. Fontana di Trevi er 20 meter bred og 26 meter høy, og er den største og mest berømte fontenen i Roma. Den forestiller Neptun i en stridsvogn trukket av to hester som ris av to tritoner, den ene ung og den andre gammel. Hvis du ser etter, vil du legge merke til at den ene hesten er rolig, mens den andre er ganske vill - et symbol på havets endringer.

Det klare vannet i Fontana di Trevi

Deilig tevann

Vannet i Fontana di Trevi kommer fra Acqua Vergine-akvedukten. Ifølge datidens eksperter, var dette det mykeste og mest velsmakende vannet i Roma. Hver dag ble store tønner fylt med vann fra fontenen og brakt til Vatikanet. Vannet var etter sigende så godt at britene i Roma brukte det når de laget te. I 1961 ble imidlertid vannet erklært uegnet som drikkevann. I dag blir vannet i Fontana di Trevi filtrert av pumper, og er like rent som vannet på hotellet. Hvis det tas rett fra pumpen, og ikke fra bassenget, er vannet egnet som drikkevann – hvis du tør.

Et vakkert skue med Neptun, havets gud

Hvordan gifte seg med en romer

Fontana di Trevi er stedet der man kaster mynter i vannet for å få hell og lykke. Legenden sier at hvis du kaster en mynt over skulderen og ut i fontenen, vil du komme tilbake til Roma en dag. To mynter vil sikre at du møter ditt livs kjærlighet, og tre mynter garanterer at du kommer til å gifte deg med en romer. Myntene blir ikke liggende i vannet i mer enn sju dager. Kommunen fjerner dem hver uke, og gir pengene til veldedighet. Fontana di Trevi har vært brukt i mange filmer, med den mest berømte scenen er uten tvil i "La Dolce Vita". I denne klassiske filmen tar den sensuelle Anita Ekberg et bad i fontenen.

Folk som kaster mynter