Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Et berømt museum fullt av overraskelser

Ikke mange museer slipper unna med å vise et fly fra annen verdenskrig midt mellom utstoppede dyr og internasjonale mesterverker som om det var det mest naturlige i verden. Men alt er mulig i Kelvingrove Art Gallery, et av de vakreste museene i Storbritannia. I tillegg til den berømte samlingen av malerier og en imponerende naturhistorisk avdeling, er museet fylt av morsomme kuriositeter. Og hvem er egentlig Sir Roger?

Siden innvielsen i 1901 har Kelvingrove Art Gallery and Museum vært det mest besøkte museet i Skottland. Besøkende trekkes spesielt til museets spektakulære og varierte kunstsamling, med over 8.000 gjenstander utstilt i 22 rom. Men bygningen fra 1800-tallet i den vakre Kelvingrove-parken er imponerende nok i seg selv. Den røde sandsteinsbygningen er bygget i distinkt spansk barokkstil, med dekorerte tårn på taket.

Nederlandske og franske mestere

Det mest berømte maleriet i Kelvingrove Art Gallery, er Salvador Dalis "Kristus av den hellige Johannes på korset". Men rommene med nederlandske og franske mestere trekker også til seg store menneskemengder. Samlingen inkluderer verker av Rembrandt og Jozef Israëls, mens det franske rommet viser kunst av impresjonistmalere som Monet, Renoir og Pissarro. Et av verkene til Van Gogh utløste en kontrovers som varte i flere år: Maleriet hans av den rødhårede Glasgow-kunsthandleren Alexander Reid ble opprinnelig tatt for å være et selvportrett. Men Reids familie bekreftet at skotten og Van Gogh delte en leilighet i Paris omkring 1880.

Silhuetten til barokktårnene

Skotske helter, dyr og våpen

Kelvingrove Art Gallery viser ikke bare verker av utenlandske kunstnere, men stiller også ut skotsk kunsthistorie. Rommet med møbler av arkitekten Charles Rennie Mackintosh bringer Glasgow-stilen (den skotske versjonen av Art Nouveau) til live. De tilstøtende rommene viser arbeider av The Glasgow Boys, et velkjent malerkollektiv fra 1880- og 1890-tallet.


Det fine med Kelvingrove er at du bare trenger å krysse sentralhallen for å komme inn i et fullstendig annerledes univers. I bygningens vestfløy står besøkende ansikt til ansikt med utstoppede dyr fra museets naturhistoriske samling. En kenguru og en gepard deler plass men en sjiraff i full størrelse. Besøkende kan også beundre elefanttennene som David Livingstone brakte med seg fra Afrika. Men høydepunktet i denne seksjonen er utvilsomt Sir Roger, den utstoppede asiatiske elefanten som levde i Glasgow Zoo frem til 1900. Han alene blir sett av over en million besøkende i året.


En perfekt restaurert Spitfire fra annen verdenskrig flyr over denne brokete dyresamlingen, mens de tilstøtende utstillingsrommene viser egyptiske funn, blant annet en sarkofag fra det 12. dynastiet. Og det er ikke alt! Museet rommer også en våpensamling fra middelalderen og en bieutstilling for barn, komplett med en ekte bikube. Du kan lett tilbringe halve dagen i Kelvingrove Art Gallery. Og som ekstra bonus er det gratis inngang, som i alle nasjonale museer i Storbritannia.

Ashton Lane

Et måltid på The Ubiquitous Chip

Hvis du ser etter et trivelig sted å spise lunsj eller middag etter et besøk på museet, kan du gå til The Ubiquitous Chip, som ligger i utelivsgaten Ashton Lane, like bak Kelvingrove Park. Denne populære og attraktive kafeen har servert skotsk mat med en moderne vri i over 40 år. De har to menyer: en gourmetmeny for restauranten, og en bistromeny for barene og takterrassen. Takterrassen er et perfekt sted for å prøve en typisk skotsk black pudding (blodpølse), servert med fersk eplechutney.

+ Les mer

Se på kartet

12 Ashton Lane, Glasgow, Lanarkshire G12 8SJ

Foto

  • Ashton Lane: DrimaFilm, Shutterstock