Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Fascinerende husmuseer i London

London er en fantastisk museumsdestinasjon, med om lag 250 museer innenfor bygrensen. Alle kjenner selvfølgelig til Tate Modern, Victoria Albert-museet og National Gallery. Men i tillegg til disse prestisjefylte institusjonene, finnes det også mange husmuseer som gir en sjarmerende hyllest til berømthetene som en gang bodde der.

Omtrent hver eneste britiske og utenlandske helt som har levd i London, selv bare for en kort tid, er hedret med et eget husmuseum. På Freud-museet finnes den berømte divanen til psykoanalysens far, Händel-museet har komponistens piano, og Dickens House gir et gløtt inn i livet til denne viktorianske forfatteren. Mindre kjente berømtheter inkluderer Edward Linley Sambourne, scientologi-lederen L. Ron Hubbard og kunstneren Dennis Severs, og husmuseene deres er like fascinerende.

Tilbake til viktoriatiden

Det viktorianske Linley Sambourne House

Fra 1875 og fremover bodde Edward Linley Sambourne, tegneren i det legendariske magasinet "Punch", i Stafford Terrace nummer 18. Generasjonene som bodde i huset etterpå bevarte nesten hele dekoren, selv de personlige gjenstandene til Linley Sambourne og familien hans står der de sto, inkludert tegninger, brev og dagbøker. Huset i Kensington er nå en dyrebar tidskapsel, og gir et fascinerende gløtt inn i livet til en middelklassefamilie i viktoriatiden.

+ Les mer

Se på kartet

Linley Sambourne House, 18 Stafford Terrace, Kensington, London, www.rbkc.gov.uk/linleysambournehouse

Scientologiens hovedkvarter: Fitzroy House

Dette georgianske huset fra 1791 i litteraturstrøket Fitzrovia var en gang hjemmet til dramatikeren og nobelprisvinneren George Bernard Shaw og moren hans. Men det er noe annet som trekker dagens besøkende til dette husmuseet. L. Ron Hubbard bodde her på 1950-tallet, og omgjorde huset til verdenshovedkvarter for Scientologi-kirken. Som en hyllest til grunnleggeren av denne kontroversielle bevegelsen, er Fitzroy House blitt fullstendig restaurert til slik det var på den tiden. Adgangen er gratis, og bare etter avtale.

+ Les mer

Scientologiens gamle internasjonale hovedkvarter

Se på kartet

Fitzroy House, 37 Fitzroy Street, Fitzrovia, London,

www.fitzroyhouse.org
Dennis Severs’ hus

Et livsverk: Dennis Severs' hus

Frem til sin død i 1999 arbeidet kunstneren Dennis Severs tre år på sitt magnum opus. Han forvandlet sitt eget hus til et historisk maleri i 3D. De ti rommene har blitt dekorert i ulike stilarter fra det 18. til det 20. århundret. Her kan du besøke den elegante dagligstuen til en hugenottfamilie, eller det spøkelsesaktige loftet til Scrooge, den gamle gjerrigknarken fra Dickens’ bok "Et juleeventyr" (A Christmas Carol). Det ser ut som om beboerne nettopp har gått ut en tur: det brenner fortsatt i peisen, og det står halvtomme vinglass på bordet.

+ Les mer

Se på kartet

Dennis Severs’ House, 18 Folgate Street, Spitalfields, London, www.dennissevershouse.co.uk

Foto

  • Tilbake til viktoriatiden: Nick Harrrison, Flickr
  • Scientologiens gamle internasjonale hovedkvarter: gorgeoux, Flickr
  • Dennis Severs’ hus: George Oates, Flickr