Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Før friheten i Jakarta

Lapangan Merdeka – Frihetsplassen – i Jakarta er mer enn bare en plass med sentral beliggenhet. Det var herfra nederlenderne styrte landet i kolonitiden, og der indonesierne senere stolt feiret sin uavhengighet. Det er grunnen til at denne grønne plassen er omkranset av kolonibygninger, historiske museer og monumenter som fortsatt minner om den indonesiske kampen for uavhengighet.

Midt på Merdeka-plassen står en 137 meter høy obelisk. Tårnet, som på toppen har en flamme dekket med 32 kilo bladgull, er Indonesias nasjonalmonument. Landet kjempet hardt og lenge for uavhengigheten. Informasjonsboksene i det nasjonalhistoriske museet under monumentet forteller hele historien. Fra museet kan du ta heis opp til utkikksplattformen, der du har makeløs utsikt over metropolen.

Oder til friheten

Selv om Merdeka-plassen i dag symboliserer Indonesias uavhengighet, var det ironisk nok den nederlandske guvernøren Daendels som beordret byggingen av plassen i 1870. Han bodde i et nyklassisistisk palass på Kongeplassen (Istana Merdeka), som fortsatt står på nordsiden av plassen. Noen få minutter til fots fra plassen finner du Istiqlal-moskeen, som også er bygget til ære for den nasjonale uavhengigheten. Fra obeliskens utkikkspunkt er det vanskelig ikke å få øye på denne modernistiske moskeen, men dimensjonene blir ikke tydelige før du står rett foran den og kikker inn – det er en av de største moskeene i Sørøst-Asia.

Bak den ligger den tidligere Waterloo-plassen, som også har et frihetsmonument. Statuen av en mann som befrir seg fra håndjernene, støpt i kobbermynter, symboliserer frigjøringen av Papua. Hvis du går en tur rundt i området, vil du oppdage mange eksempler på koloniarkitektur, blant annet den nygotiske katedralen og Finansdepartementet.

Masjid Istiqlal

En tidsreise

Mellom statsdepartementene på vestsiden av plassen ligger Nasjonalmuseet, som er et godt utgangspunkt hvis man vil lære om Indonesias historie. Samlingen av mer enn 240 000 gjenstander er inndelt i ulike kategorier, inkludert forhistorie, religion og etnologi. Hinduistiske og buddhistiske skulpturer, gullboller fra Ramayana, en krone som tilhørte sultanen på 1700-tallet og porselen fra Yuan-dynastiet – du finner det her. De fire etasjene i den nye museumsfløyen er i sin helhet viet folkeslagene i Indonesia. Spesielt interessant er seksjonen tilegnet Flores-mannen, en forhistorisk mann som bodde på Flores, og som ikke var mer enn en meter høy.

+ Les mer

Nasjonalmonumentet

Se på kartet

Jl. Medan Merdeka Barat No. 12, Gambir, Jakarta Pusat 10110, Indonesia

Foto

  • Masjid Istiqlal: ronggur habibun, Flickr