Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Flamenco i et tablao i Madrid

Alle vet at flamenco er en musikk- og danseform som kommer fra Spania, men den nøyaktige opprinnelsen er uklar, og selv navnet "flamenco" er fortsatt et mysterium. Det vi vet, er at sigøynerne – los gitanos – spilte en rolle. I middelalderen importerte de flamencoen fra India. Senere har maurere, jøder, afrikanere, sør-amerikanere og spanjoler satt sitt preg på dansen.

Gitarmusikk, rå stemmebruk, håndklapping, kastanjetter og dans – hovedingrediensene i flamencoen har ikke endret seg stort de siste to hundre årene. Men fotarbeidet er relativt nytt – trampingen ble ikke introdusert før for om lag 100 år siden. For mange "gitanos" og "payos" (ikke-sigøynere) er flamenco ikke bare folklore, men en livsstil og en viktig kunstform. Den intense folkemusikken med den storslagne dansen kan oppleves på de mange "tablaoene" (flamencokafeene) i Madrid, Spanias flamencohovedstad.

Casa Patas, et autentisk tablao i Madrid

Flamencopalasset Casa Patas

Det flerkulturelle strøket Lavapiés er episenteret i Madrids flamencomiljø. Her finner vi et av de mest autentiske tablaoene i Madrid: Casa Patas, i et 130 år gammelt hus med forseggjorte smijernsbalkonger. I helgene starter forestillingene klokken 21.00. De tidlige forestillingene er først og fremst for turister, men senere på kvelden er det plass for mer autentiske oppvisninger. Lokalbefolkningen ankommer etter midnatt, og fyrer opp stemningen blant musikerne og danserne. Som i andre tablaoer, kan gjestene spise og drikke mens de ser på forestillingen. Det anbefales å bestille plass.

+ Les mer

Se på kartet

Casa Patas, Calle de los Cañizares 10, Lavapiés, Madrid,

www.casapatas.com

Marlene Dietrichs favoritt-tablao

Selv om det er mye dyrere, er Corral de la Morería, i utkanten av La Latina-strøket, etter manges mening det beste tradisjonelle tablaoet. En forestilling koster 40 euro, og med middag kan du lett bruke 100 euro. Men kvaliteten på danserne og musikerne har vært uovertruffen i over 50 år. En variert gruppe kjendiser – fra Marlene Dietrich og Gina Lollobrigida til Michael Douglas og Richard Gere – har kommet hit for å se flamencoshowet. Reservasjon er nødvendig.

+ Les mer

Kjendis-tablao: Corral de la Morería

Se på kartet

Corral de la Morería, Calle de la Morería 17, La Latina,

www.corraldelamoreria.com
Den spektakulære fasaden på Villa Rosa

Almodóvars tablao: Villa Rosa

Flamencokjendiser som Lola Flores, Imperio Argentina og Miguel de Molina har opptrådt her, og stjerner som Ernest Hemingway, Ava Gardner og spanskekongen har kommet for å se på dem. Villa Rosa åpnet for hundre år siden, og er det eldste tablaoet i Madrid – og fortsatt et av de billigste. Pedro Almodóvar brukte Villa Rosa som innspillingssted for filmen "Tacones lejanos" (Høye hæler) i 1991, på grunn av det sjarmerende interiøret med håndmalte andalusiske fliser og den vakre fasaden med utsikt til det populære utelivsstrøket Plaza Santa Ana.

+ Les mer

Se på kartet

Villa Rosa, Plaza Santa Ana 15, Barrio de las Letras, Madrid,

www.tablaoflamencovillarosa.com

Foto

  • Casa Patas, et autentisk tablao i Madrid: Ronald Woan, Flickr
  • Kjendis-tablao: Corral de la Morería: PromoMadrid, Flickr
  • Den spektakulære fasaden på Villa Rosa: Bob Fisher, Flickr