KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

I fotsporene til Nelson Mandela

Fengslet på Robben Island er et av de mest kjente minnene fra apartheidregimet i Sør-Afrika. Øya ble verdensberømt etter at Nelson Mandela ble holdt innesperret her i 18 år.

Robben Island er oppkalt etter de mange selene som de nederlandske nybyggerne møtte her. Så tidlig som i 1652 ble øya brukt av Østindiakompaniet som fengsel for besværlige sjøfolk. Sterke strømmer og iskaldt vann gjorde Robben Island til et perfekt sted å anlegge et fengsel. I løpet av de nesten 400 årene som øya ble brukt som fengsel, klarte bare tre fanger å unnslippe og nå fastlandet i live.

Flyfoto av fengslet
Flyfoto av fengslet

Cape Town

Utsikt mot Table Mountain fra Robben Island

Forvist til Robben Island

På grunn av den isolerte beliggenheten ble Robben Island brukt som sykehus for syke og gale fra 1846 til 1931. Senere ble øya den største kolonien for spedalske i Cape. Under den andre verdenskrig var øya militærbase, og i 1959 ble den omgjort til høysikkerhetsfengsel av det sørafrikanske apartheidregimet.
Nelson Mandela ble internert på Robben Island i 1964, anklaget for å ha planlagt geriljakrig mot apartheidregimet. Under fangenskapet måtte Mandela ofte arbeide i kalkbruddet på øya. Det skarpe lyset og det fine støvet i det hvite kalkbruddet førte til en permanent øyeskade. Fangene i kalkbruddet snakket ofte med hverandre om politikk, og utvekslet informasjon.
Mandela ville anspore medfangene til å utvikle seg. De organiserte jevnlig hemmelige forelesninger om ulike emner. Fangene omtalte ofte øya som Robben Island-universitetet, og kalte den senere for Nelson Mandela-universitetet. I 1982, etter å ha vært fange på Robben Island i 18 år, ble Mandela overført til Pollsmoor-fengselet i Cape Town.

Nelson Mandelas tidligere fengsel

Fanger som omvisere

Robben Island ble museum i 1997, og er åpent for publikum. Fire ganger om dagen seiler en båt fra Nelson Mandela Gateway over til øya, der en buss bringer de besøkende til de viktigste stedene. Underveis forklarer guidene om øyas historie, innbyggere og naturmiljø. Hovedattraksjonen er selvfølgelig cellekomplekset. Tidligere innsatte fungerer som omvisere - mange av dem satt inne sammen med Mandela.

Båt på kaia ved Robben Island