KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Fort Orange, kystfyr

Fort Orange ligger i sentrum av Kralendijk, hovedstaden i Bonaire. Det lille fortet ble oppført i 1639, og er den eldste steinbygningen på øya. Det er oppkalt etter den nederlandske kongefamilien, og minner besøkende om øyas koloniale historie. Fyret var synlig langt ute på havet, slik at de nederlandske skipene kunne komme seg trygt inn på havnen.

De tunge kanonene og imponerende fire meter tykke veggene sier sitt: Fort Orange ble oppført av nederlenderne for å forsvare øya. På 1900-tallet ble fortet brukt blant annet som fengsel, politistasjon og brannstasjon. I dag huser Fort Orange en utstilling av gjenstander fra Bonaires historie.

Bonaires kolonihistorie

Spanjolene var de første europeere som gikk i land på Bonaire, i 1499. De forsvant fort, skuffede som de var over mangelen på gull. I 1636 ble øya overtatt av nederlenderne, anført av handelsfolk fra Det vestindiske kompani. Det viste seg at Bonaire var ideelt for produksjon av salt, det hvite gull. Nederlenderne anla plantasjer, og bygget tre år senere Fort Orange for å beskytte de verdifulle saltlagrene mot angrep fra briter, franskmenn, spanjoler og til og med sjørøvere. I 300 år var Bonaires rikdom basert på saltproduksjon.
I 1804 ble Bonaire okkupert av britene, men nederlenderne gjenerobret øya i 1816. Bygningene på Fort Orange som fortsatt står, daterer seg alle tilbake til det året. Også guvernørens hus, der kommandanten på øya bodde frem til 1837, ble bygget på den tiden. Senere ble bygningen brukt som fengsel. Et fyr av tre ble bygget i 1868. Steinfyret man ser i dag ble oppført i 1932.
På tvers av fortet ligger en lys, myntegrønn bygning: tollkontoret, der kapteinene registrerte sin ankomst. Kommandantens kontor ligger også på anlegget, med sin imponerende trapp og veranda. Overraskende nok ble mesteparten av bygningen stående tom; bare øverste etasje ble brukt av nederlenderne.

+ Les mer

Se kartet

Fort Orange, Kaya C.E.B. Hellmund, Bonaire

Tause kanoner

Umiddelbart etter at fortet var fullført, plasserte nederlenderne fire store kanoner bak de høye veggene. De har aldri blitt brukt til annet enn salutter. Selv ikke da britene ankom for å erobre øya, ble de avfyrt. Under den britiske okkupasjonen ble det gamle artilleriet byttet ut med britiske kanoner, som står der den dag i dag.

Kanoner på Fort Orange