Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Fort Worth: Texas tvers igjennom

Cowboyer, kveg og salooner: Fort Worth ligger bare en halvtimes kjøring vest for Dallas, og er akkurat slik du har forestilt deg Texas. På 1800-tallet lå Fort Worth Stockyards - et enormt kvegmarked - midt i byen. Kyrne har forsvunnet for lenge siden, men det er fortsatt liv i området. Med sine tradisjonelle varehus og markedshaller er strøket populært blant både turister og fastboende.

I 1976 fikk Stockyards status som historisk strøk. De 46 opprinnelige bygningene huser nå stort sett underholdningsetablissementer og butikker med en smak av Det ville vesten. I tillegg til barer og diskoteker finner du også en "opry" (et konsertsted for countrymusikk) og en rodeo. Fort Worth bærer "Cowtown"-imaget med stolthet.

Inngangen til Stockyards
Inngangen til Stockyards

Dallas

En gammel skiftestasjon i Fort Worth

Kveghandel i Fort Worth

På 1800-tallet var Fort Worth siste stopp der cowboyene kunne hvile ut og skaffe forsyninger før de red inn i fiendtlig indianerland. Etter hvert vokste kveghandelen til å bli en viktig økonomisk virksomhet. Bare mellom 1866 og 1890 ble om lag fire millioner kuer kjøpt og solgt her. Fort Worth ble kjent under kallenavnet "Cowtown". I kjølvannet av den blomstrende handelen oppsto et hektisk natteliv: Hell’s Half Acre, et tøylesløst forlystelsesstrøk, fikk raskt rykte på seg over hele det ville vesten.

Glansdagene for Stockyards kom da jernbanen ble innviet i 1876. Fort Worth var det største knutepunktet for den amerikanske kveghandelen, og antallet kveg som ble transportert med tog økte enormt. Men etter hvert som veiene ble asfaltert og motorveinettverket ble utbygd, tok trailere snart over transporten, som et billigere og mer fleksibelt alternativ til tog. Det var begynnelsen på slutten for Stockyards. I 1976 ble Fort Worth Stockyards erklært som et nasjonalt historisk distrikt, for å verne det spesielle området. I dag er det et av de mest populære reisemålene for en dagstur fra Dallas.

Longhorn-kyr

Stockyards-museet

Den originale dyremarkedsbygningen fra 1902 står i hjertet av Stockyards-strøket. I dag rommer det Stockyards-museet, der Fort Worths berømte historie blir vekket til live. Utstillingene omfatter hverdagslige gjenstander som cowboyene brukte, som gamle ridesaler, i tillegg til objekter fra datidens kjøttforedlingsindustri. Det finnes også en interessant utstilling om de ulike indianerstammene som en gang levde i regionen.
Livestock Exchange - dyremarkedsbygningen

Foto

  • Longhorn-kyr: Jeremy Wilbrun, Flickr
  • Livestock Exchange - dyremarkedsbygningen: Nicolas Henderson, Flickr