Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Gamla Stan: den eldste delen av Stockholm

Gamla Stan er for Stockholm det kanalene er for Amsterdam: elegant og praktfull, med fargerike kjøpmannshjem, vakre plasser og et majestetisk kongeslott. Sett ovenfra er det ikke vanskelig å se hvorfor Amsterdam blir grundig slått av Stockholm som "Nordens Venezia": dette er virkelig en by på vannet.

De mange attraksjonene i Gamla Stan er like majestetiske som slottet. Storkyrkan er et sted for eventyraktige brylluper og kroninger, og Riddarholmskyrkan er det siste hvilested for alle svenske monarker siden 1600-tallet. Denne lille øya er den største turistattraksjonen i Stockholm, og med god grunn. I tillegg til slottet og parlamentet, finnes det også en rekke utmerkede restauranter, overraskende museer og sjarmerende kafeer i Gamla Stan. Her finnes både stille, kronglete gater og trappeveier med trehus, og gamle plasser med staselige kjøpmannshjem.

Kjøpmannshjem i Gamla Stan
Kjøpmannshjem i Gamla Stan

Stockholm

Slottsgardist og kanoner

Selfie med slottsgardist

Uten å ha noe de skal ha sagt i sakens anledning, blir gardistene som står foran Stockholm slott ofte avfotografert. Dette er det eldste kongeslottet i verden som fortsatt fungerer som kongeslott, og med sine 1 430 rom er det også et av de største i Europa. Gardens vaktskifte, som finner sted hver dag kl. 12.15 (13.15 på søndager) er et imponerende syn. Militærparaden går til fots eller til hest fra Hærmuseet og gjennom gamlebyen til slottet.

+ Les mer

Se på kartet

Kungliga Slottet, Gamla Stan, tlf. 0046 8 402 6130, www.royalcourt.se, T-bana Gamla Stan

Stortorget i Gamla Stan

Middelaldersenteret Stortorget

Stortorget i Gamla Stan er gamlebyens hjerte, omgitt av pastellfargede kjøpmannshjem. Det var her det berømte blodbadet i Stockholm fant sted i 1520, da nesten 100 aristokrater ble henrettet. I dag drikker hippe svensker caffè latte på utekafeene Kaffekoppen og Chokladkoppen. Den gamle børsbygningen huser Nobelmuseet, med sine moderne møbler og høyteknologiske utstillinger. Her kan du se film om alle nobelprisvinnerne, et komplett, bevegelig nobelleksikon og utstillingsmontre med Alfred Nobels mest berømte oppfinnelse: dynamitt.

+ Les mer

Se på kartet

Stortorget, Gamla Stan, T-bana Gamla Stan

Den kongelige krypten: Riddarholmskyrkan

Hvilested for konger og dronninger

Riddarholmskyrkan ligger på Riddarsholmen. Denne kongelige kirken blir ikke ofte besøkt av turister, selv om den er en av de eldste bygningene i byen. Deler av den dateres tilbake til 1200-tallet, da den ble bygd av fransiskanermunker. Men kanskje enda viktigere er at praktisk talt hver enste svenske monark siden 1600-tallet er gravlagt her. Selve teglsteinskirken er gotisk, og det finnes karakteristiske bygningsdeler som et åpent kirketårn i støpejern og et barokt gravkammer. Det er daglige omvisninger på engelsk kl. 14.00.

+ Les mer

Vis på kartet

Riddarholmskyrkan, Birger Jarls Torg, Gamla Stan, tlf. 0046 8 402 6130, T-bana Gamla Stan

Foto

  • Stortorget i Gamla Stan: Alexander Tolstykh, Shutterstock
  • Den kongelige krypten: Riddarholmskyrkan: Anders Adermark, Flickr