Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Gehrys titankatedral

Frank Gehrys Guggenheimmuseum har ettertrykkelig satt Bilbao på kartet igjen. Det futuristiske komplekset ble innviet i 1997, og glitrer majestetisk i solen. Hvert år trekker Gehrys mesterverk titusener av besøkende til denne baskiske byen.

De lokale kaller byen sin El Botxo, "hullet", et kallenavn som passet ganske godt før byfornyelsen. Bilbao var tidligere en trist industriby ved bredden av den forurensede elven Nervión. Arkitekten Frank Gehry steg om bord på et fly, klatret opp på et fjell, så ut over Bilbao og så at det var noe som ikke helt stemte. Han kjøpte en skipslast med titan på rabatt og konstruerte en av verdens mest berømte bygninger.

"La Araña", edderkoppen på Guggenheimmuseet

Bilbao

Fra Picasso og Dalí til Serra og Koons

To tiår senere er Gehrys forbløffende, virvlende konstruksjon fremdeles Bilbaos største attraksjon. Halvparten av de 10 000 kvadratmeterne med utstillingsrom er forbeholdt temporære utstillinger. De andre galleriene viser Warhol, Magritte, Picasso og Dalí. Det 130 meter dype Arcelor-galleriet huser sju av Richard Serras massive skulpturer av rustende stål. Utenfor finner vi et av de morsomste kunstverkene: "Puppy" (uttales "Poopie"), en 12 meter høy hundeskulptur laget av fargerike petuniaer, skapt av kongen av kitsch, Jeff Koons.


Besøkende kan bruke en gratis lydguide til å finne frem i denne titankatedralen for moderne kunst. Det finnes også en guide til museets eksteriør med informasjon om arkitekturen. De som foretrekker å studere materiellet i biblioteket, kikke i museumsbutikken og slappe av i restauranten, kan lett tilbringe en hel dag på Guggenheim. Et interessant faktum er at Gehry også har utarbeidet en plan for Abandoibarra, havneområdet like i nærheten.

“"Puppy", en diger hundeskulptur skapt av kongen av kitsch, Jeff Koons, vokter inngangen”

Den moderne arkitekturens fornøyelsespark

Etter at Gehrys Guggenheimmuseum i Bilbao ble bygget, har byen anskaffet mer moderne arkitektur. Praktisk talt alle topparkitektene i verden har satt sitt preg på byen: en futuristisk flyplass av Santiago Calatrava, en prangende metrostasjon av Norman Foster, et festivalbygg i glass av Federico Soriano og en funklende skyskraper av Cesar Pelli. Bilbao er en vakker fornøyelsespark for alle som liker moderne arkitektur, og Guggenheimmuseet er og blir hovedattraksjonen. Man blir aldri lei synet av Guggenheim, for titanoverflaten er like omskiftelig som været. Om dagen står den i skarp kontrast til den klare blå himmelen, om kvelden får den en lett rosa glød i solnedgangen, og etter en baskisk regnskur får den ofte en svakt lilla fargetone.