Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Juveler og spøkelser i Edinburgh Slott

Intriger, mord, kongefødsler og militærkamper: Edinburgh slott har en urolig men fascinerende historie. Det åtte hundre år gamle slottet står på toppen av en vulkansk klippe høyt over byen, og er et viktig landemerke i Edinburgh. Og hvis du går deg bort, fungerer slottet som et viktig orienteringspunkt.

Slottet var ikke opprinnelig bygget i sin nåværende form. Den eldste delen er St. Margarets kapell, som ble bygget rundt 1130 som kongelig kirke. Opp gjennom århundrene ble Edinburgh slott gradvis utvidet. Rundt 1510 beordret kong James IV byggingen av Storsalen, og det skotske nasjonale krigsminnesmerket ble bygget etter første verdens krig. På en omvisning i slottet vil du få se kronjuvelene, de kongelige gemakker, og - som det sømmer seg ethvert middelalderslott med respekt for seg selv - de skumle fangehullene.

Edinburgh slott ligger på toppen av en klippe
Edinburgh slott ligger på toppen av en klippe

Edinburgh

De skotske kronjuvelene

Slottet er ganske stort, så du må regne med å bruke noen timer på et besøk der. Noen av de viktigste bygningene, blant annet Kongepalasset, ligger rundt Crown Square. Maria Stuart, også kjent som Mary, skottenes dronning, levde en gang i Kongepalasset. Det var i det lille føderommet at hun fødte sønnen sin, kong James VI, i 1566.

Utstillingen av Skottlands regalier - The Honours of Scotland Exhibition - holder også til innenfor veggene av Kongepalasset. Her kan du beundre de imponerende kronjuvelene, som kronen fra 1540 og Statssverdet som kong James IV fikk i gave av pave Julius II i 1507. Her finnes også Skjebnesteinen. I mange århundrer ble de skotske kongene kronet på den. I 1950 stjal fire studenter steinen fra Westminster Abbey i London, der den var blitt oppbevart siden 1296. Tre måneder senere dukket steinen - eller i det minste en veldig lik stein - opp igjen. Den ble overført til Edinburgh i 1996. Likheten er slående, men mange tviler likevel på om det virkelig er Skjebnesteinen.

Utsikt mot slottet fra Calton-åsen

“Spøkelset til en sekkepipespiller hjemsøker fortsatt de underjordiske tunnelene i slottet”

Skjulte tunneler

Edinburgh er en av de mest hjemsøkte byene i Europa. Det finnes et stort antall spøkelseshistorier fra byen, og mange av dem foregår i og omkring Edinburgh slott. En av historiene handler om en sekkepipespiller som går igjen i de skjulte tunnelene mellom slottet og The Royal Mile. Da tunnelene ble oppdaget for noen hundre år siden, dro en sekkepipespiller ned for å utforske dem. Mens han beveget seg gjennom tunnelene, spilte han på sekkepipen sin slik at folk skulle kunne høre hvor han var. Men halvveis ned The Royal Mile stoppet musikken. En redningsgruppe dro ned for å se etter sekkepipespilleren, men han var sporløst forsvunnet. Det sies at den ensomme sekkepipespillerens gjenferd fortsatt går igjen i tunnelene. Av og til kan du fortsatt høre musikken hans i slottet eller i gatene over tunnelene.

+ Les mer

Se på kartet

Edinburgh Castle, Castlehill, Midlothian EH1, United Kingdom