Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Det gigantiske parlamentpalasset i Bucureşti

En bygning med 12 etasjer, 270 meter lang og 245 meter bred, 48 meter synlig over bakken og 15 meter under den. Det er ikke ofte du ser en bygning som er større enn parlamentpalasset i Bucuresti. Da den rumenske diktatoren Nicolae Ceauşescu beordret oppfřringen av denne ekstremt luksuriřse bygningen, måtte en stor del av det historiske bysenteret i Bucureşti betale for det. Et helt nabolag med et stadion, kirker, klostre og synagoger ble jevnet med jorden for å skape plass.

Da bygningen ble oppført dreide hele landets økonomi seg om i byggingen. Alt ble laget med 100 % rumenske materialer. All marmor som ble produsert i løpet av byggeperioden ble brukt i palasset, noe som førte til at gravsteiner måtte lages av andre materialer, for eksempel tre. I dag huser palasset det rumenske parlamentet, men selv det er ikke stort nok til å fylle bygningen. Dermed brukes den til en rekke andre funksjoner, blant annet som konferansesenter. Vestfløyen av bygningen huser Nasjonalmuseet for moderne kunst.

Imponerende regnestykker

Når man snakker om byggingen av parlamentpalasset, støter man på noen voldsomme tall. 700 arkitekter og 20 000 arbeidere var i virksomhet under tegningen og byggingen av palasset. Bare rumenske materialer ble tillatt brukt, blant annet en million kubikkmeter marmor, 3500 tonn krystall, 700 000 tonn stål og bronse, 900 000 kubikkmeter trevirke og 200 000 kvadratmeter gulvtepper. Resultatet er en gigant som kan måle seg med pyramidene i Giza i volum. Palasset inneholder om lag 1000 værelser og talløse haller, gangveier, monumentale trapper og ikke mindre enn 40 heiser. Det totale arealet er på 340 000 kvadratmeter.

Det gjør palasset til den nest største bygningen i verden, bare overgått av Pentagon i Washington. Ifølge Guinness rekordbok er palasset ikke bare den tyngste, men også den dyreste bygningen i verden. Den lille delen av den som er åpen for publikum er overdådig møblert. Gigantiske krystallysekroner, mosaikker og bladgull glitrer fra alle kanter – det er til og med vevd inn sølv og gull i gardinene.

Rikt dekorert tak

En magnet på kjendiser

Til tross for alt gullet og krystallet har palasset blitt beskrevet som en diger stalinistisk bryllupskake. Men det har ikke hindret noen i å arrangere internasjonale konferanser, prestisjefylte brylluper, filminnspillinger og moteshow der. Spesielt kjendiser er svake for palasset. Michael Jackson arrangerte en pressekonferanse der, og etter å ha fremført en moonwalk, dukket han opp på balkongen og ropte "I love you, Budapest" til overraskede fans. Også sangeren Shakira har fremført sanger her, og programlederne i "Top Gear" har kjørt i rasende fart gjennom kjellertunnelene for å vise hvor enorm denne bygningen er.