KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Gullalderen i Rijksmuseum

Rijksmuseum ble innviet i 1885, og dominerer fortsatt området rundt Museumplein. Museets samlinger er like imponerende som selve bygningen: Her finner du mesterverkene fra den nederlandske gullalderen, inkludert Rembrandt van Rijns verdensberømte maleri Nattevakten, som daglig tiltrekker seg store menneskegrupper.

Man kan tilbringe flere dager i Rijksmuseum og stadig oppdage noe nytt. Bygningen ble tegnet av arkitekt P.J.H. Cuypers, og rommer tusenvis av historiske gjenstander som forteller Nederlands historie. De ulike rommene i museet er organisert etter århundre. Museet er unikt ved at det viser malerier fra en bestemt periode sammen med andre kunstuttrykk fra den samme perioden, slik at man får en historisk ramme rundt hver æra. Museet vier stor oppmerksomhet til gullalderen - æresgalleriet er i sin helhet tilegnet denne perioden.

Rembrandts Nattevakten

Museets høydepunkt: Nattevakten

Rijksmuseum samlinger inneholder mange mesterverker fra Gullalderen, inkludert maleriet som er kjent som Den jødiske bruden og forskjellige selvportretter, som eksempelvis Selvportrett som apostelen Paulus. Høydepunktet for ethvert besøk på Rijksmuseum er selvsagt Nattevakten fra 1642, hovedverket i Æresgalleriet. Maleriet er spesielt fordi Rembrandt portretterte karakterene i handlingens øyeblikk, noe ingen noensinne hadde gjort før. Det er også det største og mest berømte maleriet av kunstneren.

+ Les mer

Mestermaleren van Rijn

Rembrandt van Rijn var en av de store nederlandske mesterne. Han ble født i Leiden, men flyttet til Amsterdam i 1631, der han malte mange av sine berømte malerier. Rembrandt er beundret for sin lekne bruk av lys og skygge, noe som gir arbeidene hans et eget dramatisk uttrykk. Når vi betrakter Rembrandts malerier, er det som om vi trekkes inn i de livlige scenene han fremstilte.

Budeia i rampelyset

Rijksmuseum har også verker av Johannes Vermeer, en annen nederlandsk mester fra 1600-tallet. Vermeer hadde et unikt talent for å lyssette motivene i arbeidene sine. Bemerkelsesverdig mange av bildene hans fremstiller lys som strømmer inn gjennom et vindu på venstre side av maleriet. Et av de mest berømte eksemplene på dette, er uten tvil maleriet Budeia. I tillegg til dette mesterverket, viser Rijksmuseum ytterligere tre malerier av Vermeer, inkludert det berømte verket Den lille gaten, av en gatescene i Delft.

+ Les mer

Budeia av Vermeer

Mer informasjon

Johannes Vermeer er en av de mest berømte nederlandske malerne fra gullalderen. I dag er maleren verdensberømt, men på 1600-tallet og i århundrene som fulgte, var ikke verkene hans særlig anerkjente. På 1800-tallet ble han til og med omtalt som sfinksen fra Delft, fordi man visste så lite om livshistorien hans. Og det er ganske bemerkelsesverdig, ettersom maleriene hans er helt unike. Vermeer likte å male rolige, intime øyeblikk der det virker som om tiden står stille.

Den muntre drikkeren av Frans Hals

Dagligliv på 1600-tallet

Listen over nederlandske mestere fra 1600-tallet er ikke fullstendig uten de uttrykksfulle portrettene til Frans Hals, inkludert Portrett av et par og maleriet som er kjent som Den muntre drikkeren. Hals var spesielt kjent for sin tilfeldige malerstil, beskrevet av hans samtidige som "røff stil". Også lite bearbeidet, men på en helt annen måte, er arbeidene av Jan Steen. Denne maleren er mest berømte for sine sjangerverk som fremstiller lystige og glade motiver, som Beruset par og Den lystige familien.

+ Les mer

Se på kartet

Museumstraat 1, Amsterdam, Nederland