Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Det store muren i England

Hadrians mur er den romerske versjonen av den store kinesiske muren, bygget langs grensen mellom England og Skottland. Den ble bygget for å holde de nordlige barbarene ute, ettersom det stadig var stridigheter i dette området. Dusinvis av fort og badehus har blitt utgravd og restaurert, og gir et godt inntrykk av livet i romertiden.

I år 122 e.Kr. beordret keiser Hadrian byggingen av en mur mellom Irskesjøen og det som i dag er Newcastle. På tross av de store anstrengelsene det krevde å bygge muren, forlot de 9 000 soldatene sin post etter tjue år, og forsvarsverket forfalt. De som følger muren i dag, vil reise gjennom et kupert landskap som fortsatt har spor etter romertiden. Mellom gårder og landsbyer (med noen flotte puber) støter du på restene etter badehus, tårn og fort.

Fem museer langs muren

I tillegg til en rekke arkeologiske funn har det nylig blitt åpnet ulike museer langs Hadrians mur. Great North-museet i Newcastle har et rom med utstilte skulpturer og inskripsjoner som forteller historien om byggingen og bevoktningen av muren.
I nærheten av Newcastle har et fort og et badehus med navnet Segedunum blitt fullstendig utgravet og restaurert. Hvis du klatrer opp i det 35 meter høye utkikkstårnet, kan du beundre spydspissene og de runde steinene som ble brukt for å angripe fienden. Her finnes til og med et steintoalett fra romertiden. En kopi av Fort Arbeia befinner seg i byen South Shields like i nærheten. I brakkene er det utstilt mynter, edelsteiner, sverd og ringbrynjer – alt sammen nødvendig for å vinne et slag. Utgravningene pågår fortsatt.

I andre enden av muren, ved kysten av Cumbria, ligger Senhouse Roman Museum, som viser vakre altere og skulpturer fra det tidligere fortet. Fra det rekonstruerte vakttårnet kan du se ut over Irskesjøen og fortet. For å oppleve livet som romersk soldat, kan du se 3D-filmen i det livaktige Roman Army Museum. Utenfor finner du de best bevarte delene av muren.

Hadrians mur

Fra kyst til kyst

Den beste måten å utforske Hadrians mur på, er å følge den 135 kilometer lange merkede turveien Hadrian's Wall Path. Der kan du gå fra kyst til kyst på sju dager. Turveien går gjennom bølgende enger, åkre, gressletter og lyngmarker til strandsumpene på vestkysten. Underveis kan du besøke lokale puber for deilige forfriskninger og en smak av landsbylivet.
En vandring langs Hadrians mur