KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Ground Zero: fortsatt et bemerkelsesverdig sted

I mange år var Twin Towers, en gang de høyeste bygningene i verden, viktige landemerker i New York. Der tårnene en gang sto, er det nå et imponerende minnesmerke over ofrene for 9/11. For tiden er nye skyskrapere som vil fylle igjen hullet i New Yorks bysilhuett under oppføring.

New Yorks stolthet, Tvillingtårnene, var del av sju bygninger som utgjorde World Trade Center. Tårnene var 110 etasjer høye, og rommet kontorene til hundrevis av selskaper. Det hele fikk en tragisk slutt den 11. september 2001, da to kaprede fly krasjet inn i bygningene.

Et minnested for 9/11

En minneverdig hyllest

Det var en lang og vanskelig jobb å rydde opp i bygningsrestene, men de optimistiske New Yorkerne tok umiddelbart til å legge planer for å gjøre stedet om til et verdig minnesmerke. Den 12. september 2011, ti år etter angrepet, ble minnesmerket for 9/11 avduket. To vannbassenger ble laget der Tvillingtårnene en gang sto. Vannet strømmer ned fra kantene, og navnene på alle ofrene er gravert inn i messingplaketter rundt bassenget. Det er et levende og gripende minnested. Minnesmerket omfatter også et museum som i tekst, bilder og lyd forteller historien om den skjebnesvangre septemberdagen.

Det symboltunge Frihetstårnet

Nye ikoner skapes

Byggingen av et nytt World Trade Center er i full gang – det bygges fem nye høyhus her. Det høyeste av dem er One World Trade Center, som nesten er ferdig. Det har over 325 000 kvadratmeter med gulvplass, fordelt på 104 etasjer. Bygningen er over 500 meter høy (1776 fot) og er dermed ikke bare høyere enn Tvillingtårnene, men den høyeste bygningen på den vestlige halvkule. Høyden ble ikke valgt tilfeldig. Kongressen vedtok uavhengighetserklæringen i 1776.