Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Gustav Vigelands underlige skulpturpark

Ikke bare er dette Norges mest populære turistattraksjon, det er også verdens største skulpturpark med arbeider av bare én kunstner – samlingen av 212 statuer i stein, bronse og støpejern av Gustav Vigeland i Vigelandsparken. Parken er åpen 24 timer i døgnet 365 dager i året, og på toppen av det hele er det gratis å komme inn. Fra "Sinnataggen" til den imponerende "Monolitten" – å vandre rundt og se på statuene i menneskestørrelse er en glede både sommer og vinter.

Hvilket bedre magnus opus kunne en billedhugger ønske seg? I 20 år arbeidet Gustav Vigeland (1869–1943) på en friluftsutstilling hjemme i bakgården og i atelieret på Frogner i Oslo. Den vokste til en komplett skulpturpark med 212 skulpturer i granitt og bronse. Ikke bare skapte Vigeland alle skulpturene, han utformet også parken, inkludert hagearkitekturen, broene, fontenene og gjerdene. Men han fikk ikke mulighet til å glede seg over parken i all dens prakt. De fleste skulpturene ble plassert i parken først i 1950, sju år etter hans død.

Et bilde med Sinnataggen

Alle skulpturene er i naturlig størrelse, og mange av dem består av dusinvis av figurer, som på broen med 58 statuer av nakne menn, kvinner og barn i alle tenkelige positurer. "Sinnataggen" — en liten, sinna gutt som tramper i bakken — er den mest populære skulpturen i parken. Han kalles også for "Vigelands Mona Lisa". Han er så populær at hendene og føttene hans skinner fordi alle som fotograferer ham, tar på dem. Ikke langt unna står "Livshjulet", en ond sirkel av sammenfiltrede mennesker, med en diameter på tre meter.

Inngangen til parken er også imponerende: En stor port med stiliserte mannsfigurer i ulike livsfaser er festet til granittsøyler med støpejernslykter på toppen. Det litterære og figurative høydepunktet i parken, er "Monolitten", en 14 meter høy søyle på parkens høyeste punkt, og en monsterproduksjon som tre steinhuggere jobbet på hver dag i fjorten år, under overoppsyn av Vigeland. Skulpturen er hugget ut av én enkelt, massiv granittblokk. Den forestiller 121 figurer som ser ut som om de klatrer over hverandre oppover mot himmelen, som en metafor for folks lengsel etter det guddommelige og åndelige.

De fleste skulpturene er plassert i fem grupper langs en 850 meter lang aveny. På sørsiden av parken ligger Vigelands atelier, som etter hans død i 1943 er bevart i sin opprinnelige tilstand. Atelieret er nå et populært museum, med halvannen til to millioner besøkende hvert år.
Monolitten

Norges mest berømte billedhugger

Gustav Vigeland (1869-1943) ble født i Mandal på Sørlandet, der han også vokste opp. Som barn var han fascinert av religion, åndelighet, tegning og billedhuggerkunst – en kombinasjon som skulle forme resten av livet hans. Foreldrene hans sendte ham til den tekniske skolen Oslo for å lære treskjæring. Han fikk et statsstipend som han brukte til å reise rundt over hele Europa. Han dro til Paris - via København, Berlin og Firenze - der han jobbet i atelieret til Auguste Rodin. Tilbake i Oslo ble han etter hvert den mest berømte og produktive billedhugger Norge noensinne hadde fostret.

Foto

  • Monolitten: Tutti frutti, Shutterstock