KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Høy, høyere, høyest: Burj Khalifa

Ingen vet hvor lenge Burj Khalifa vil beholde statusen som det høyeste tårnet i verden. Enn så lenge holder denne bygningen i Dubai rekorden, med sine imponerende 829,84 meter. For å få en anelse om nøyaktig hvor høy Burj Khalifa er, kan det nevnes at den er dobbelt så høy som Empire State Building i New York.

Siden innvielsen den 4. januar 2010 har Burj Khalifa blitt en av Dubais mest populære attraksjoner. Det er ingen overraskelse, ettersom toppen av denne utrolige strukturen kan ses på 95 kilometers avstand. Den prominente formen, inspirert av ørkenblomsten Hymenocallis, har gjort Burj Khalifa til et arkitektonisk mesterverk. Under byggingen ble den endelige høyden holdt strengt hemmelig for å forhindre at andre bygninger i Dubai skulle slå rekorden.

Burj Khalifa: høyest i verden
Burj Khalifa: høyest i verden

Dubai

Rekorder i overflod

Burj Khalifa kan bare beskrives med superlativer. Oppføringen av bygningen kostet enorme 1,3 milliarder euro. En kvadratmeter kontorplass koster mer enn 43 000 amerikanske dollar. Bygningen har også sanket en rekke rekorder: Den huser verdens høyeste moské (i 158. etasje) og den høyeste restauranten (122. etasje). Den har også flere etasjer enn noen annen bygning i verden (160 etasjer).

En bygning full av superlativer
Kveldsutsikt fra Burj Khalifa

360 graders panorama

Bygningen er en fotografs drøm både innvendig og utvendig. Det er to distinkte tidspunkter som er ideelle for å fotografere Burj Khalifa: om dagen, da bygningen er innrammet av klar blå himmel, og om kvelden etter solnedgang, den såkalte "blå timen". På disse tidspunktene, rett etter soloppgang og like før solnedgang, er da himmelen får en slående blåfarge. Det beste stedet å ta spektakulære bilder fra, er observasjonsdekket i 124. etasje, der man har uhemmet utsikt over hele byen.

En blå glød innrammer Burj Khalifa