Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Historisk luksus: Queen Victoria-bygningen

Tilhengere av arkitektur og shopping vil glede seg over Queen Victoria-bygningen. Denne 1800-talls-skjønnheten kan skryte ikke bare av et stort antall luksusbutikker, men også av et vakkert bevart interiør og eksteriør i rundbue- og art deco-stil. Det er faktisk et mirakel at bygningen har overlevd – helt frem til 1970-tallet snakket man i byen om å rive hele greia.

Hvis du ser etter Queen Victoria-bygningen i sentrum av Sydney, spør om veien til "QVB", som bygningen er kjent som blant lokalbefolkningen. Den store bygningen opptar et helt kvartal mellom George, Market, York og Druitt Streets. På innsiden finner du dusinvis av luksuriøse restauranter, kafeer, boutiquer og gavebutikker. Bygningen rommer også utstillinger og ulike attraksjoner, i tillegg til en samling portretter av dronningen bygningen er oppkalt etter.

QVB har en lysende historie

Helt siden innvielsen i 1898 har QVB vært fullt av aktiviteter. QVB ble tegnet av byarkitekten George McRae, og erstattet markedshallen som en gang sto på samme sted. Den nye bygningen var tegnet i en svulstig rundbuestil, og ble tilegnet dronning Victoria for å feire hennes diamantjubileum. På den tiden rommet bygningen kaffebarer, utstillingsrom og varemagasiner. Entreprenørskap og underholdning gikk hånd i hånd. QVB har til og med huset en konsertsal som senere ble gjort om til bibliotek.

I 1930-årene gjennomgikk bygningen en drastisk renovasjon for å huse Sydneys bystyre. I tiårene som fulgte svant interessen for å bevare bygningen. Mellom 1959 og 1971 ble det til og med snakket om å rive den. Heldigvis ble det ikke noe av. Tidlig på 1980-tallet ble et omfattende renoveringsprosjekt vedtatt, og bygningen ble gradvis tilbakeført til sin tidligere prakt. Den åpnet igjen i 1986.

I 2009 gjennomgikk QVB nok en betydelig oppgradering, i form av en restaurering som kostet 34 millioner euro. Alle trapper, heiser, rekkverk og gulvtepper ble byttet eller reparert, og veggene fikk et nytt lag maling. Restaureringen bevarte George McRaes originale design samtidig som behovene til et shoppingparadis i det 21. århundre ble ivaretatt.

+ Les mer

Se på kartet

455 George Street, Sydney
Den hengende klokken

Brev fra dronningen

Hver eneste innvendig detalj i Queen Victoria-bygningen har blitt omhyggelig restaurert, inkludert buer, rekkverk, blyglassvinduer og steingulv. Det originale trapperommet fra 1800-tallet er det største blikkfanget. Andre deler av bygningen skjuler også mange historiske skatter. Den mest interessante gjenstanden er et brev fra dronning Elizabeth II adressert til innbyggerne i Sydney. Brevet ble skrevet i 1986, og skal ikke åpnes før i 2085, da ordføreren i Sydney vil lese innholdet for innbyggerne i Sydney.
Blyglassvinduer i trapperommet

Foto

  • Den hengende klokken: gary yim, Shutterstock
  • Blyglassvinduer i trapperommet: gary yim, Shutterstock