KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Historie i Palacio de La Moneda

Ingen steder i Santiago har større historisk betydning enn Palacio de La Moneda. Bygningen huser den chilenske regjeringen, og var åsted for et blodig militærkupp i 1973 som skulle koste tusenvis av chilenere livet. I dag er La Moneda også et interessant arkitektonisk landemerke. I kultursenteret i underetasjen kan man lære om Chiles kultur og historie.

Opprinnelig var ikke La Moneda noe palass i det hele tatt: Det ble bygget i 1784 for å huse det nasjonale myntverket. Bygningen er oppkalt etter det spanske order for mynt - "moneda". Først i 1846 ble bygningen sete for parlamentet. I 1973 var verden vitne til at palasset var sentrum for general Pinochets voldelige militærkupp. La Moneda ble utsatt for et heftig bombardement da den sittende presidenten, Salvador Allende, nektet å forlate bygningen. I 1981 ble den tatt i bruk igjen som palass.

La Moneda
La Moneda

Santiago de Chile

“Interiøret i La Moneda er slående fargerikt, med gule, røde og blå rom”

Et fargerikt interiør

Et rundtur i palasset omfatter flere staselige rom. Høydepunktet er Salón Independencia. Det var vanligvis fra en av balkongene i dette rommet at kunngjøringer til det chilenske folket om viktige regjeringsnyheter ble foretatt på 1700- og 1800-tallet. Nå er det herfra nyvalgte chilenske presidenter taler til folket. Interiøret i La Moneda er slående, og mange av rommene er svært vakre, i gule, røde og blå farger. Det offisielle gardevaktskiftet er en spesiell ting å få med seg. Seremonien finner sted annenhver dag, så du bør sjekke timeplanen før du ankommer.

Kultur i underetasjen

I 2010 ble en ny plass ved siden av palasset innviet: Plaza de la Ciudadanía. Under plassen ligger Chiles viktigste kultursenter, Centro Cultural Palacio de la Moneda. Det futuristiske senteret er tilgjengelig via en gangvei ned i atriet, som har et glasstak som slipper inn naturlig lys. Det er to utstillingsrom for skiftende utstillinger, og en permanent samling. Senteret viser fortrinnsvis arbeider av latinamerikanske kunstnere og fotografer. Den permanente utstillingen viser historisk chilensk kunst og gjenstander som klesdrakter og smykker. Senteret rommer også en kino, et utdanningssenter og flere restauranter og kafeer. Senteret er åpent fra mandag til fredag formiddag, og adgangen er gratis.

Centro Cultural Palacio de La Moneda