Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Sterkt krydret kjøttgryte i Chengdu

Kjøkkenet i den sørkinesiske provinsen Sichuan er velkjent for sitt bruk av chilipepper. I regionhovedstaden Chengdu har man ikke bare chili i woken, men også i kjøttgrytene: fonduegryter fylt med buljong, der man tilbereder sin egen mat. Med gryta plassert på restaurantbordene blir en slik middag svært sosial.

På varme sommerdager er det ingenting innbyggerne i Chengdu liker bedre enn en krydret fondue. Varmt skal varmt fordrive, som de sier. Og fordi den samme chilipepperen kan brukes til å varme deg opp om vinteren, finnes det ingen årstid som ikke er bra for en Sichuangryte. Du finner gryterestauranter på praktisk talt hvert gatehjørne. På menyen står dusinvis av rå ingredienser du kan tilberede selv. Og hvis du ikke har lyst på sterk chili, finnes det vanligvis også mildere varianter.

Natten faller på i Chengdu
Natten faller på i Chengdu

Chengdu

Måltider går ikke alltid stille for seg

Ettersom grytemåltider tar tid å tilberede og alle er travelt opptatt med å velge sine egne ingredienser, har gryterestauranter ofte en livlig atmosfære. Familier deler ikke bare bord, men også fonduegryte og boller med ingredienser. Kelnere løper til og fra med nye lekkerbiskener, mens gjestene prater og drikker te.


Folk som liker maten og selskapet, holder seg ikke for gode til å vise det. I Kina er det å slurpe og å snakke med mat i munnen betraktet som et tegn på at man trives. For utenforstående kan det se ut som et fullstendig kaos, men det er en misoppfatning. For å unngå matforgiftning bruker man ulike spisepinner for rå og kokte ingredienser. En annen fin skikk er at når all maten er fortært, fordeles buljongen som er igjen i gryta på alle som sitter ved bordet. Men vær forsiktig! Den sterke chilien har hatt tid til å putre hele kvelden!

En grytemiddag er en stor sosial begivenhet

Den hemmelige ingrediensen

Gryterestauranter har fortsatt kokker, selv om gjestene koker sin egen mat. De serverer grunningrediensene - en smakfull buljong med både sukker, eddik og urter så vel som chili. Hver restaurant har sin egen oppskrift. Den sydende gryta med krydret buljong midt på bordet er omgitt av rå ingredienser: det er vanligvis kjøttbiter, bønnespirer, sopp, babymais, egg, tofu og bladgrønnsaker. For å sette ekstra smak på bruker kineserne også ulike dipsauser. Soyasaus, sesamsaus og eddik blandes med hvitløk, sukker, salt og de uunngåelige røde chiliene.

+ Les mer

En rekke ingredienser legges i gryta

Gryterestauranter i Chengdu

Chongqing Cygnet Hotpot har meny på engelsk, med mange vegetaralternativer. Lokalbefolkningen snakker varmt om Jincheng Impression og Ba Shuda House, men ettersom menyene her bare er på kinesisk, bør du forberede deg på en kulinarisk overraskelse.