Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Huaca Pucllana: ruiner midt i byen

Århundregamle pyramider og templer midt i byen: Man trenger ikke dra til Andesfjellene for å lære om Perus gamle sivilisasjoner. Midt i Lima finnes en lang rekke ruiner, eller "huacas", rester av sivilisasjonene som eksisterte før inkaene. Disse ruinene er spredt over hele byen – Huaca Pucllana ligger midt i hjertet av det moderne Miraflores-strøket.

I Miraflores finnes en rekke kontorbygninger, hoteller, restauranter og barer. Det er ikke i slike omgivelser man venter å finne urgamle ruiner, men Huaca Pucllana ligger nettopp her. Anlegget ble bygget for omlag 1500 år siden som et seremonisenter, og er blitt utgravd ganske nylig. Arkeologer finner fortsatt nye gjenstander her - for ikke lenge siden fant man en mumie. Den store pyramiden og de urgamle teglsteinsbygningene står i skarp kontrast til de moderne omgivelsene. Om natten er ruinene vakkert opplyst, og det finnes en restaurant på anlegget der det er fint å sitte om kvelden.

Hellige idrettsleker

De første steinene i Huaca Pucllana ble lagt i det 5. århundre etter Kristus, om lag tusen år før Inkaene begynte byggingen av Machu Picchu. Huaca Pucllana betyr "et hellig sted for idrettsleker", og området ble sannsynligvis brukt til rituelle konkurranser. Den opprinnelige befolkningen bodde her i 300 år, inntil Wari-folket erobret byen. Dette hellige komplekset omfattet en gang 16 hektar med om lag 44 templer. Bare en liten del er blitt utgravd. Man kan se sju pyramider og flere lave bygninger.

De mest berømte gamle byene, som Machu Picchu og Caral, ble bygget av store granittblokker, men ikke Huaca Pucllana. Bygningene her er bygget i leire og håndlaget murstein. Hvis man ser nøye eter, vil man legge merke til at mursteinene er plassert litt på skrå. Dette skyldes ikke dårlig håndverk. Mursteinene ble plassert slik med hensikt for at bygningene skulle kunne motstå jordskjelv. Og det faktum at disse templene har overlevd i 1500 år vitner om at håndverkene visste hva de holdt på med.

Middag ved ruinene

Om natten er ruinene vakkert opplyst, og det finnes en restaurant på anlegget der det er fint å sitte om kvelden. Ta plass i patioen eller i spisesalen, som er vakkert dekorert med lokal folkekunst. Fra nesten hvert eneste bord har du vakker utsikt til de imponerende ruinene mens du nyter peruansk haute cuisine. Prøv stuing med reker og quinoa, tilberedt med fersk ost og chillipepper.

Middag med utsikt til ruinene

Foto

  • Middag med utsikt til ruinene: Margalit Francus, Flickr