Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Île Feydeau, en øy på tørt land

De siste årene har Nantes blitt berømt for moderne kunst og design. Men du skal ikke overse det historiske sentrum i denne havnebyen - det har fortsatt en hypnotisk tiltrekning på besøkende. Besøk de arkitektoniske skattene fra 1700-talls-strøket Île Feydeau, som tidligere var en øy i en sideelv til Loire.

I tidligere tider var Île Feydeau en slags Nantes' Beverly Hills. Midtveis i det 18. århundre, da denne havnebyen profitterte stort på handelen med de franske koloniene, bygget de rike kjøpmennene et meget luksuriøst nabolag. De valgte en svært eksklusiv plassering: En liten øy i en sideelv til Loire. Fortsatt kan man beundre disse storslagne herskapshusene, med hvite fasader som lyser opp i solskinnet. Løft blikket, og du vil se de vakreste skulpturer og det allestedsnærværende dekorative smijernet i de franske balkongene.

Spist opp av byen

Noen av bygningene i Île Feydeau ser ut som om de lener seg fremover, og det er ingen optisk illusjon. På grunn av den sandholdige jorden begynte strøket å synke hundre år etter at det var bygget. Selv om Feydeau fortsatt blir kalt " île", har det ikke vært en øy på lange tider. På 1930-tallet ble sideelven til Loire fylt igjen, og den tidligere forstaden ble innlemmet i byen.

Øy-følelsen kan fortsatt fornemmes her og der, på grunn av de grønne beltene som ble plantet i det tidligere elveløpet. Spesielt ser man dette på Quai Turenne, der husene ser ut over falske kaier og en nedsunket gressplen. Etter mørkets frembrudd føles det nesten som om vannet fortsatt renner. Om sommeren blir plenen en grønn strand der studentene leser i solskinnet. Parallelt med kaien går Rue Kervégan, en sjarmerende brosteinsgate. Her ble en av Nantes mest berømte innbyggere født: Jules Verne.

Et havmonster over et vindu i Île Feydeau
Jules Verne-museet

Formuer tjent på slavehandel

Den rike arkitekturen i Île Feydeau er virkelig imponerende, men sannheten om rikdommen er ikke fullt så tiltrekkende. Familiene som bygde disse herskapshusene tjente formuene sine på slavehandel. I det 18. århundre passerte minst 450 000 slaver gjennom havnen i Nantes på vei til USA. Monumentet ved Quai de la Fosse, lenger ned langs Loire, er oppført til minne om denne grusomme historien. De som besøker denne betongbygningen, som er tegnet av arkitektene Wodiczko + Bonder, får følelsen av å klatre ned i et skip. Solstrålene som filtreres gjennom de små åpningene i veggene minner oss om de dårlige leveforholdene om bord i slaveskipene. En gripende opplevelse.

Et monument over opphevelsen av slaveriet

Foto

  • Et monument over opphevelsen av slaveriet: Zhu, Flickr