Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

I høyere sfærer

I Tyrkia er en vannpipe kjent som "nargile". Tidligere var det å røyke vannpipe noe bare den eldre generasjonen gjorde, men for en ti års tid siden ble det blåst liv i denne århundregamle tradisjonen. Et besøk i Istanbul er ikke komplett uten en kveld i en vannpipekafé, der du kan velge mellom en lang rekke piper og tobakksvarianter.

Verbet "içmek" på tyrkisk betyr både røyking og drikking. Og det er bokstavelig talt hva vannpipetradisjonen handler om: å drikke te og røyke. Det har ingen ting med rusmidler å gjøre. Pipen inneholder bare tobakk, gjerne med en søtlig smak, som eple, melon eller jordbær. Hensikten er ikke å bli høy – å røyke vannpipe er først og fremst en sosial aktivitet, der du tilbringer en avslappende kveld med å prate med venner og dele en nargile.

Over hele Istanbul finnes det patioer der du kan røyke vannpipe
Over hele Istanbul finnes det patioer der du kan røyke vannpipe

Istanbul

Vannpipedistriktet

I det ottomanske imperiets glansdager var vannpipe svært populært. Å røyke en nargile sammen med sultanen ble betraktet som den høyeste ære. Under andre verdenskrig begynte sigarettrøyking å bre om seg, og nargilen forsvant gradvis, men den kom sterkt tilbake sent på 1990-tallet.

I Tophane, et nabolag i Beyoğlu-distriktet, dukket en rekke nargile-kafeer opp som følge av den nye trenden. I dag har nabolaget fått kallenavnet "Nargile-sentralen"’. De fleste kafeene er åpne 24 timer i døgnet, og har store hager der gjestene kan slappe av på komfortable puter i skyggen av trærne. Ta tiden til hjelp og prøv de forskjellige smakene, fra cappuccino og banan til mynte eller fersken. Som flytende forfriskning kan du bestille en kopp te, tyrkisk kaffe eller fersk fruktjuice. Nargilem Kafe har en vakker hage, og Erzurum Nargile er en av de eldste nargilene i Istanbul. Den er verd et besøk.

En nargile-hage i Tophane

Som et eventyr fra Tusen og en natt

På praktisk talt hvert eneste gatehjørne i Istanbul finnes en nargilekafé der du kan lene deg tilbake og røyke vannpipe. En av de mest berømte kafeene er Erenler Nargile, i bakgården til en tidligere teologiskole. Kafeen ligger i utkanten av Den store basaren, men inngangen er bortgjemt i Çorlulu Alipaşa Medresesi i Çemberlitaş. Du finner den ved å følge strømmen av studenter og menn og kvinner som kommer hit rett fra jobben. Innenfor sitter stamkunder og spiller backgammon. Den vakre hagen er som hentet rett ut av et eventyr fra Tusen og én natt.

Backgammon og vannpipe

Foto

  • En nargile-hage i Tophane: robin robokow, Flickr
  • Backgammon og vannpipe: Henri Bergius, Flickr