Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Cellene i Alcatraz

Et uhyggelig sted som i mange år ble brukt som fengsel for de farligste forbryterne i USA – det er den første assosiasjonen man får når noen nevner øya Alcatraz. Men selv om berømte gangstere som Al Capone satt innesperret her, har øya også en annen, overraskende historie. Alcatraz er mer enn bare et fengsel.

Pelikanøya – det er den bokstavelige oversettelsen av "La Isla de los Alcatraces", som øya ble kalt av spanjolene som kom hit i 1775. Disse sjøfuglene levde på øya på den tiden, og Alcatraz er fortsatt hekkeplass for mange fuglearter. Før den ble et fengsel, tjente øya også som militærfort, for å beskytte det amerikanske fastlandet under gullrushet på midten av 1800-tallet, da gullgravere strømmet til Californiakysten i hopetall for å prøve lykken.

Alcatraz-øya

Det første militærfengslet

Da gullfeberen avtok, under den amerikanske borgerkrigen, ble fortet snart omgjort til militærfengsel, det første i sitt slag i USA. Etter hvert som antallet fanger økte, ble anlegget bygget ut. I 1934 ble Alcatraz-øya plassert under De føderale fengselsmyndighetenes administrasjon, og ble et føderalt fengsel.

Smelling med celledører

Det er uten tvil de spennende historiene om hardbarkede forbrytere og eventyrlige fluktforsøk som gjør Alcatraz til turistattraksjon nummer en i San Francisco. Hver besøkende får en lydguide ved inngangen til fengselet. Lydguiden er tilgjengelig på mange språk, men vil anbefaler å velge den engelske versjonen. Den inneholder stemmene til tidligere fanger som snakker om tiden på "The Rock", som øya også kalles. Lydeffekter som for eksempel smelling med celledører gjør historiene livaktige. Når du ser ut av vinduene og over mot konturene av byen, kan du enkelt forestille deg hvordan det må ha vært å være innesperret her.

I løpet av de 29 årene Alcatraz var føderalt fengsel, fant ikke mindre enn 14 fluktforsøk sted. De involverte totalt 36 fanger. Av disse lyktes 13 å forsvinne fra øya for godt.

Fengslet i Alcatraz
Isolasjonsceller i Alcatraz

Protest fra urbefolkningen

I 1969, seks år etter at fengselet var nedlagt, figurerte øya i avisoverskriftene, da den ble okkupert av representanter for den amerikanske urbefolkningen. De protesterte mot sine begrensede borgerrettigheter, og gjorde det uttrykkelig klart overfor den amerikanske regjeringen at de ønsket å bevare sin kulturelle identitet. Protesten varte i nesten to år. Øya ble omsider erklært nasjonalpark i 1972, og et år senere ble den åpnet for besøkende. Rundt en million mennesker besøker Alcatraz hvert år.