Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

I Cervantes’ fotspor

«Don Quixote» av Miguel de Cervantes er en av verdens mest berømte bøker. Den beste måten å lære mer om denne legendariske spanske forfatteren, er å besøke fødestedet hans: Alcalá de Henares. Den viktigste plassen i byen er oppkalt etter ham, og huset der Cervantes ble født er nå et museum. En bronsestatue viser den omflakkende ridderen og hans brave tjener sittende på en benk.

Originaltittelen på boken er «El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha», og den aller første utgaven ble publisert i 1605. Dette verdifulle eksemplaret ligger utstilt under skuddsikkert glass i den klimakontrollerte underetasjen i Museo Casa Natal de Cervantes. Barndomshjemmet til denne forfatteren, hvis mesterverk solgte i millioner av eksemplarer, ligger i en liten by snaue 20 minutters togtur fra Madrid.

Statue på Plaza de Cervantes
Statue på Plaza de Cervantes

Madrid

Cervantes’ barndomshjem

Nest etter Bibelen er Don Quixote verdens mest solgte bok. Miguel de Cervantes ble født i Alcalá de Henares, og skrev boken på begynnelsen av 1600-tallet i to deler, som udødeliggjorde den omflakkende ridderen og hans brave tjener Sancho Panza. Og resten er historie: Bytorget er oppkalt etter ham, og på Plaza de Cervantes står en imponerende statue av forfatteren. Det lokale turistkontoret tilbyr en byvandring til døpefonten der han ble døpt, sykehuset der faren hans jobbet som kirurg, og karmelittklosteret til søsteren hans.


Men den største attraksjonen er barndomshjemmet hans, stedet der Cervantes ble født i 1547. Bare den opprinnelige grunnmuren står igjen. Resten av huset er rekonstruert og møblert med autentisk inventar fra perioden. En utstilling forteller livshistorien til forfatteren, og i gavebutikken selges «Don Quixote» på alle tenkelige språk. Men du finner ikke Cervantes’ favorittbibliotek eller bodega i Alcalá - han tilbrakte bare sine første fire leveår der.

“På Plaza de Cervantes står en statue av ham, og på en byvandring kan man se døpefonten der han ble døpt”

Cervantes’ barndomshjem

Det mest innflytelsesrike universitetet i verden

Cervantes-omvisningen er kanskje ikke så lang, men byen har et trumfkort til. Universidad Complutense fra 1400-tallet var en gang et av de viktigste universitetene i verden, og har ført til at Alcalá de Henares er blitt oppført på verdensarvlisten. En omvisning tar besøkende med til det vakre kapellet i mudéjar-stil og den storslagne salongen der den spanske kongen deler ut den årlige, prestisjefylte litterære Cervantes-prisen på årsdagen for Cervantes’ død. Nyt en herlig piknik under appelsintrærne, mellom renessansebygningene.


Ekte Cervantes-fans vil henlegge besøket i Alcalá de Henares til rundt 9. oktober, dåpsdagen hans. Da feirer byen den ukelange «Semana Cervantina», med foredrag, teaterforestillinger, konserter, et middelaldermarked og en kulinarisk festival. Se

www.semanacervantina.com

(spansk).

Universidad Complutense fra 1400-tallet

Foto

  • Cervantes’ barndomshjem: Flickr: Trevor Huxham