Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

I Edvard Munchs fotspor

Skrik av Edvard Munch er uten tvil det mest berømte norske maleriet. Bildet av en mann med vidåpen munn, blikket fylt av redsel og hendene over ørene er kjent over hele veden. Dette maleriet var et forspill til ekspresjonismen, en kunstretning som var dominert av følelser snarere enn av virkelighet. Munch malte fire versjoner av Skrik.

“Solen gikk ned – Himmelen ble plutselig blodig rød – Jeg stanset, lente meg til gjerdet trett til døden – Over den blåsvarte fjor og by lå blod i ildtunger – Mine venner gikk videre og jeg sto igjen skjelvende av angst – Og jeg følte det store uendelige skrik gjennom naturen.” Munch fant inspirasjon til dette mesterverket mens han gikk tur på Ekebergåsen over Oslo. Følg i Edvard Munchs fotspor rundt Oslofjorden, opplev steder som hadde betydning for kunsten hans og besøk museer og atelierer.

"Skrik" ble solgt for 90 millioner euro

Oslo

"Skrik"i Nasjonalgalleriet

Hvor kan man se Skrik i dag?

I 2012 betalte en amerikansk multimillionær 90 millioner euro for en versjon av Skrik i pastell på kartong – verdens dyreste maleri i privat eie. De tre andre versjonene er fortsatt utstilt i Oslo. Originalen (olje på lerret) henger i Munchrommet i Nasjonalgalleriet. Maleriet ble stjålet på åpningsdagen for de olympiske vinterlekene på Lillehammer i 1994. Tyvene etterlot seg en lapp: "Takk for dårlig sikkerhet." Bildet ble funnet igjen måneder senere.

+ Les mer

Se på kartet

Nasjonalgalleriet, Universitetsgata 13, Sentrum, Oslo

Edvard Munchs eget museum

To andre versjoner av Skrik, et oljemaleri og en pastell, henger i Munchmuseet på Tøyen. Museet inneholder ytterligere 20 000 kunstverker, hvilket betyr cirka halvparten av Munchs totale produksjon.Også dette museet har blitt utsatt for kunsttyveri. I 2004 tok to maskerte og bevæpnede menn Skrik og Madonna ned fra veggen midt på dagen. Maleriene dukket opp igjen to år senere.

+ Les mer

Skrik på Munch-museet

Se på kartet

Munchmuseet, Tøyengata 53, Tøyen, Oslo

Ekeberg: stedet som inspirerte til Skrik

Skrik har motiv fra Ekeberg

Edvard Munch fikk inspirasjon til Skrik mens han gikk tur på Ekebergåsen, som kan nås med trikk 18 eller 19. Hver dag møtte han sin venn Henrik Ibsen, den berømte dramatikeren, i den trendy kafeen på Grand Hotel. I ungdommen bodde han på fem forskjellige adresser på Grünerløkka, et strøk som var staselig på den tiden og trendy i dag. Han ble gravlagt like i nærheten, sammen med andre berømte nordmenn, på Vår Frelsers gravlund.

+ Les mer

Se på kartet

Ekeberg, Oslo

Foto

  • "Skrik"i Nasjonalgalleriet: Edvard Munch: The Scream, 1893, National Museum of Art, Architecture and Design, Oslo, © Munch Museum / Munch-Ellingsen Group / BONO, Oslo 2014
  • Skrik på Munch-museet: Edvard Munch: The Scream, 1893, National Museum of Art, Architecture and Design, Oslo, © Munch Museum / Munch-Ellingsen Group / BONO, Oslo 2014