Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

I berømte svenskers fotspor

Stockholm har fostret en rekke berømte sønner og døtre, fra filmskaperen Ingmar Bergman til forfatteren Astrid Lindgren og ABBAs Benny Andersson. Men Alfred Nobel, August Strindberg og Greta Garbo er fortsatt de største berømthetene. De ble alle kjent innen ulike sjangre og på ulike områder, og har alle satt spor etter seg i den svenske hovedstaden – nok for en spennende dag med sightseeing.

Varehuset der Greta Garbo jobbet som ekspeditrise, og der hun ble oppdaget til sin første filmrolle, finnes fortsatt, og hennes siste hvilested er nå opført på Verdensarvlisten. Besøkende kan bestille Röda Rummet fra August Strindbergs berømte bok i det mest trendy designerhotellet i byen, eller vandre rundt i ballsalen der Nobelprisene blir presentert. Følg i fotsporene til tre berømte svensker.

Garbos grav på Skogskyrkogården

Greta Garbo: "Jeg vil være alene"

For å besøke Greta Garbo-museet må du dra til Högsby, der moren hennes ble født. Men det er også mange spor etter Garbo i Stockholm. Hun jobbet som ekspeditrise på PUB, og spilte sin første filmrolle i en reklamefilm for varemagasinet. Hun sto også en gang på scenen i Dramaten. Garbo ligger begravet på Skogskyrkogården, som nå er oppført på Verdensarvlisten.

+ Les mer

Se på kartet

Kungliga Dramatiska Teatern, Nybroplan 111, Stockholm, www.dramaten.se

August Strindbergs Röda Rummet

August Strindberg var ikke den mest berømte, men definitivt den mest strålende svenske forfatteren. Besøk Strindberg-museet, der leiligheten hans er blitt bevart i hundre år. Röda Rummet, tidligere et møtested for intellektuelle og stedet der den mest berømte novellen hans finner sted, er også intakt, og finnes i designerhotellet Berns. Stykkene hans blir oppført på det lille Intima Teater, som han grunnla.

+ Les mer

August Strindbergs skrivebord

Se på kartet

Strindbergsmuseet, Drottninggatan 85, Stockholm, www.strindbergsmuseet.se

Gyllene Salen i rådhuset

Alfred Nobel eksplosive Stockholm

Nobel-museet er lite og sjarmerende, og overraskende moderne. Gyllene Salen i Stockholms rådhus kan besøkes under en omvisning. Det er der Nobelbanketten finner sted hvert år. Menyen på restaurant Stadshuskällaren inneholder alle Nobelmenyene fra 1901 til i dag. Vinterviken, der Nobel grunnla en nitroglyserinfabrikk og produserte dynamitt, er nå en park. Nobels grav finnes på Norra Begravningsplatsen.

+ Les mer

Se på kartet

Nobel Museum, Stortorget 2, Stockholm, www.nobelmuseum.se

Foto

  • Garbos grav på Skogskyrkogården: mertxe ituttioz, Flickr
  • August Strindbergs skrivebord: Martin Pulaski, Flickr
  • Gyllene Salen i rådhuset: Emil Stefanov, Flickr