Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Internasjonale innflytelser i Milano

"Franza o Spagna purche se magna" er et kynisk ordtak som betyr: "Frankrike eller Spania, det spiller ingen rolle, så lenge vi har noe å spise". Fra det 16. til det 19. århundret har Milano vært under spansk, østerriksk og fransk styre etter tur. Mange bygninger og plasser minner om dette.

Spanjolene, som hadde makten i byen fra 1535-1706, bygget i de første årene nye murer rundt byen. Nå står bare Porta Romana-porten tilbake. Selv om den spanske muren ikke slår lenger, kan man fortsatt besøke porten. Porta Romana står i veikrysset på Piazza Medaglie d'Oro, om lag to kilometer sørøst for bysentrum.

Et senter i Opplysningstiden

Det spanske styret ble avsluttet i 1706, da Milano ble okkupert av østerrikske tropper. Det 18. århundret var en periode med økonomisk og kulturell opptur. Byen nøt godt av den kloke administrasjonen til keiserinne Maria Theresa (1740-1780), og var et av sentrene for Opplysningstiden.
 
En viktig arkitekt fra denne perioden er Giuseppe Piermarini, som tegnet operahuset Teatro alla Scala. Teateret ble bombet i 1943 og gjenoppbygget tre år senere. Etter nok en nylig restaurering fremstår det i dag som det smykket det en gang var. Med et areal på 1200 kvadratmeter er podiet ett av de største i Italia. Interiøret er av tre, dekket med rød fløyel og dekorert med forgylt stukkatur. Teatermuseet Museo Teatrale ble grunnlagt i 1913, og rommer en storartet samling skulpturer, originalnoter og keramikk. For folk med interesse for italiensk operahistorie vil et besøk her være av stor interesse.

+ Les mer

Teatro alla Scala

Se beliggenheten på kartet

Teatro alla Scala, Via Filodrammatici, 2, Milano

Napoleons seire

Det blomstrende kulturlivet i Milano fortsatte uforstyrret da østerrikerne ble drevet på flukt av Napoleons hær i 1796. Milano ble hovedstad i den Cisalpinske republikken i 1797, og Napoleon sørget for å bli kronet til konge i katedralen i 1805. Arco della Pace i enden av Parco Sempione ble oppført under Napoleons styre, og ble opprinnelig kalt Triumfbuen. Senere, da Milano gikk tilbake på østerrikske hender, fikk keiser Franz I omdøpt den til Fredsbuen (etter fredsavtalen i 1815).

Fredsbuen