KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Josefovs jødiske historie

I hjertet av Praha, ved bredden av Moldau, ligger distriktet Josefov. Dette jødiske nabolaget har en velkjent historie, og danner bakgrunn for mange historier av Franz Kafka, som bodde her. Ta deg tid til å utforske de brosteinsbelagte gatene og gjøre deg kjent med kulturen, arkitekturen og historiene til Prahas jødiske folkegruppe.

Prahas jødiske kvarter har eksistert siden 1200-tallet. Mange jøder flyttet til dette overbefolkede nabolaget på den tiden – på det meste bodde det om lag 18 000 mennesker her. I dag er det bare en liten jødisk folkegruppe igjen i Josefov, men du kan fortsatt få en smak av kvartalets historiske atmosfære. Selv om store deler av strøket ble sanert i det 19. århundret, er de fleste viktige bygninger og monumenter intakte. De seks synagogene, det jødiske rådhuset og det gamle jødiske gravlunden er blant Europas best bevarte jødiske monumenter. Disse historiske stedene fortsetter å minne oss om en tid da jødisk kultur blomstret her.

Det gamle jødiske kvarteret i Praha
Det gamle jødiske kvarteret i Praha

Praha

En vandring gjennom jødisk historie

Den velkjente gammelnye synagogen, den eldste synagogen i Europa, ligger på den chice Pařížská-gaten. Dette gudshuset dateres tilbake til midten av det 13. århundre, og er fortsatt i bruk i dag. Det taggete murverket i fasaden er et typisk eksempel på tidlig gotisk stil. Også innvendig finnes originale ornamenter, som de snirklete smijernslysestakene. En interessant detalj er det røde flagget med den gullbroderte Davidsstjernen som smykker den vestlige pilaren. Keiser Ferdinand III presenterte dette flagget for jødene i Praha på slutten av det 17. århundret.
Ved siden av den gammelnye synagogen står det elegante jødiske rådhuset, som ble bygget i 1586. Som mange andre monumenter i Josefov, ble rådhuset bygget av Mordechai Maisel, en av de rikeste mennene i Praha i det 16. århundret. En interessant detalj er de to klokkene på fasaden. Den øverste har romertall, mens den nederste har hebraiske tall og visere som går i motsatt klokkeretning. Rådhuset rommer en kosher-restaurant som er åpen for lunsj fra kl. 11.30 til 14.00, og kan anbefales hvis du vil ha en smak av autentisk jødisk-tsjekkisk mat.
På den andre siden av gaten ligger den gamle jødiske gravlunden, som var i bruk fra 1478-1786. Tusenvis av gravsteiner er pakket så tett sammen at de ser ut til å lene seg mot hverandre. Dette mysteriøse stedet forteller mangt om jødisk historie i Praha. Man regner med at rundt 100 000 jøder ligger gravlagt her. Ettersom det forbudt å utvide gravlunden, ble gravene lagt i 12 lag. Den mest kjente graven tilhører Judah Loew ben Bezalel, også kjent som Maharal av Praha.

+ Les mer

Den gammelnye synagogen

Golem

Judah Loew ben Bezalel, Maharal av Praha (1525-1609), var en velkjent rabbi, vitenskapsmann og åndelig leder for det jødiske samfunnet i Praha. Minnet om ham er for alltid knyttet til en merkelig legende: Det sies at Maharalen lagde en Golem av leire fra Moldau, og fikk liv i ham ved hjelp av ritualer og hebraiske besvergelser. Denne Golem, en skapning fra jødisk folklore, ville gjemme seg på loftet i den gammelnye synagogen helt til jødene i Praha fikk behov for hans beskyttelse.

Statue av Franz Kafka

Franz Kafkas hjem

Franz Kafka (1883-1924) tilbrakte mesteparten av livet sitt i Josefov. Familien Kafka bodde i Dušní-gaten nr. 27, og en bronsestatue like i nærheten tjener som minnesmerke over den berømte forfatteren. Billedhuggeren bak statuen, Jaroslav Róna, ville avbilde novellen Beskrivelse av en strid, der en vennlig samtale mellom fortelleren og en bekjent utvikler seg til en slåsskamp. Kafkas historie finner stor sett sted på bredden av Moldau, og forfatteren selv kan gjenkjennes på skulderen til historiens mysteriøse og hodeløse svarte figur.