Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Kunst i Kreml

Kreml symboliserer den russisk-ortodokse Kirke, tsarene og kommunismen - alt på én gang. Med tiden har det befestede komplekset i hjertet av Moskva vokst til et russisk senter for arkitektur og ikonografi. Her er viktige permanente utstillinger som levendegjør føderasjonens historie.

Byggingen av det moderne Kreml, et befestet citadell, begynte på slutten av 1400-tallet. Den italienske arkitekten Aristotele Fioravanti tegnet Himmelfartskatedralen, der tsarene ble kronet opp igjennom århundrene. Flere religiøse ledere er gravlagt her. Steinveggene rundt Kreml ble oppført for å beskytte borgerne i Moskva mot angrep. Frem til det 20. århundre gjennomgikk komplekset ulike nybygginger, nedrivninger og restaureringer. Resultatet er en rekke forskjellige katedraler, kirker og regjeringsbygninger langs Moskva-elven.

Innenfor murene

Mye av Kreml har blitt bevart takket være det dårlige været i 1812. Det var året da Napoleon okkuperte regjeringskomplekset i en måned. Han beordret hæren sin å sprenge hele Kreml, men på grunn av kraftig regnvær greide de det bare delvis. Patriarkpalasset er en av bygningene som ble spart, og i dag rommer det smykker fra 1600-tallet, husholdningsobjekter og møbler. De tolv apostlenes kirke ligger rett overfor palasset. Denne private hjemmekirken til de russiske patriarkene er berømt for sitt belagte trepanel prydet med vakre ikoner.

I tillegg til noen utrolige veggmalerier huser Himmelfartskatedralen med sine fem kupler en ikonostase, en seksjon sammensatt av religiøse ikoner fra 1600-tallet. Kirken har også flere eldre ikoner. Like utenfor denne helligdommen finner man gravene til flere kirkeledere. Sørg for å besøke Ivan den Stores klokketårn, våpensamlingen i Våpenkammeret, og Aleksandrovskij-hagen, som ligger ikke langt fra Kreml.

Den ortodokse Himmelfartskatedralen
Mausoleet på Den røde plass

Kommunismens far bevart for ettertiden

Vladimir Lenin, en av de mest innflytelsesrike lederne i det 20. århundret, ligger utstilt i en grav på Den røde plass. Etter at Lenin døde i 1924 bestemte Josef Stalin at kommunismens far skulle bevares for all ettertid. Russiske vitenskapsfolk brukte seks måneder på å utvikle et balsameringskjemikalium som kunne forhindre Lenins kropp i å gå i oppløsning. Mumien er nå utstilt i en granittgrav på plassen. Klærne blir skiftet år om annet.