Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Titicaca-sjøen, et høydepunkt for kultur og natur

Høyt oppe i Andesfjellene ligger Titicaca-sjøen, en av de største innsjøene i Sør-Amerika. Helt siden før inkaenes tid har sjøen spilt en viktig åndelig rolle i lokalbefolkningens liv. Besøk sjøen og nyt den fabelaktige utsikten, det fascinerende naturmiljøet og møtet med gamle urbefolkningskulturer.

Titicaca-sjøen ligger i det sørøstlige Peru, på grensen mot Bolivia. Fargen på vannet varierer fra asurblått til indigo, og sjøen ser ut som om den strekker seg ut over hele altiplano (høylandet). Hele innsjøen er et vernet naturreservat der det finnes atskillige trekkfugler og vannfugler. Byen Puno er et fint utgangspunkt for å utforske Titicaca-sjøen. Du kan leie båt for å besøke de flytende Uros-øyene, eller delta i en av de fargerike festivalene langs bredden.

Den endeløse Titicaca-sjøen
Den endeløse Titicaca-sjøen

Lima

På leting etter inkaene i fjellene

Inkaenes skapelsesberetning begynner i Titicaca-sjøen. Ifølge legenden steg guden Virachocha opp fra vannet og skapte solen, stjernene og de første Inkakongene. Besøk tempelruinene rundt innsjøen for å lære mer om inkaenes rike kulturarv.

Det er flere ruiner rundt Titicaca-sjøen, men også i selve sjøen, som på den lille øya Amantani. På denne øya finnes det seks landsbyer der innbyggerne fortsatt snakker Quechua, språket til inkaene. Det er ingen hoteller på øya, så besøkende overnatter ofte hos lokale familier. De to fjellene Pachamama (moder jord) og Pachatata (fader jord) gir øya dens karakteristiske utseende. Stien opp til toppen går gjennom daler og terrasser, og fører forbi majestetiske inkatempler og andre gamle ruiner. Utsikten over Titicaca-sjøen er spektakulær.

Utsikt fra ruinene
Dansere i Puno

Folklore i Puno

De som besøker Puno finner raskt ut at innbyggerne er veldig stolte over byens status som Perus folklorehovedstad. Under de mange festivalene er gatene fulle av dansende mennesker i fargerike kostymer. Festlighetene finner sted året rundt, men en av de mest interessante feiringene er Fiesta de la Virgin de la Candelaria, en fascinerende blanding av urbefolknings- og kristenritualer, som finner sted i februar. Dansere i fryktinngytende kostymer bringer offergaver til moder jord og fremfører den berømte "diablada", eller djevelens dans.

Flytende øyer

Uros-øyene er noe de som besøker Titicaca-sjøen er nødt til å få med seg. De flytende øyene ble bygget av Uros-folket, som konstruerte enorme flåter av det kraftige sivet som vokser langs bredden av innsjøen. De første øyene ble bygget for å unnslippe de fremrykkende inkaene. Uros-folket bor fortsatt på disse menneskeskapte øyene. Titicaca-sjøen har om lag 40 øyer. Turister tas vel imot og får lære mer om Uros-enes tradisjonelle levemåte. Vær forsiktig når du går i land på disse øyene - noen steder kan jordlaget være svært mykt og skjørt.

De menneskeskapte Uros-øyene

Foto

  • Dansere i Puno: istill, Shutterstock